Jump to content

Ferro+ Aqua Artu

karo83
 Share

Recommended Posts

Kto używał tego nawozu? Czy jest on mocno skoncentrowany jak classic czy jest dość rozwodniony? Pytam pod względem żelaza oraz mikro. Napisane jest na butelce , że przykładowa dawka to 1 psiknięcie na 40 litrów. Ja zrobiłem mini test i do 10l zapodałem właśnie 1 psik i po zmierzeniu testem Zooleka wyszło ok. 0,2 ppm. 

Nie wiem czy lać oszczędnie czy się nie szczypać.

Jest to dość popularny nawóz , to może ktoś się wypowie...

Czy jest on mocno skoncentrowany jak classic czy jest dość rozwodniony?

Classic to nawóz uniwersalny, zawierające mikroelementy z dodatkiem niektórych makro. Ferro+, to same mikroelementy

przykładowa dawka to 1 psiknięcie na 40 litrów

Te dane (podawane przez producentów), to ilości bezpieczne (wg producenta), które nie powinny spowodować problemów w zbiorniku.

To ile będziesz lał, zależy od masy roślinnej, gatunków roślin i ich zdolności/szybkości do przyswajania pierwiastków znajdujących się w wodzie. Każde akwarium jest inne...

Mój dywan z małego heńka szybko odczuł braki ferro gdy przeszedłem na podawanie co 3ci dzień- listki nagle zżółkły. Teraz znowu podaje codziennie po 1wciśnięciu i jest soczyście zielony.

Wniosek jak wyżej: zależy od roślin w akwa oraz ich zapotrzebowania.