Acerban Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 Witam Ostatnio zastanawia mnie ile skalarów można trzymać w akwarium 200l. Interesuje mnie to, ponieważ niedługo będę zakładał ów akwarium 200 litrowe o standardowych wymiarach 100x40x50. Akwarium ma 50 cm wysokości, czyli tyle ile minimalnie wymagają skalary, ale w akwarium znajduje się jeszcze podłoże, które ma wysokość tych około 5-7 cm. Większość osób mówi, że w takim akwarium może żyć tylko 1 para, ale prawdą też jest, że skalar to ryba stadna, a 2 osobniki to nie stado Proszę o wypowiedzenie się na temat tego, czy: 1) W akwarium 200l w ogóle można trzymać skalary czy nie jest ono za małe? 2) W akwarium o tych wymiarach powinno się trzymać 1 czy 2 pary skalarów? Kiedy będą się czuły lepiej? Proszę o uzasadnienie swoich wypowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 Większość osób mówi, że w takim akwarium może żyć tylko 1 para, ale prawdą też jest, że skalar to ryba stadna, a 2 osobniki to nie stado Tutaj doszedłeś ładnie do pewnych wniosków, do których niektórzy dochodzili przez długi czas.Ja sam popełniłem ten błąd... i trzymałem pojedyńczą parkę w dokładnie takim samym zbiorniku.Jednak przy drugim podejściu zauważyłem, że zachowania stadne u Pterophyllum są bardzo ciekawe, a ryby trzymane w pojedynkę są po prostu mocno ograniczane. Stąd rezygnacja z tego gatunku...I to proponuje też Tobie. Te ryby faktycznie jako jedna parka zmieszczą się do tego akwa... Urosną do pożądanych rozmiarów i będą dawać potomstwo, ale nie zaobserwujesz wielu ciekawych zachowań.Obecnie uważam, że minimalnym zbiornikiem dla Skalarków jest to 150x50x50. Takie naprawdę minimum- na 3+3... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts