Jump to content

agresywna molinezja

lilbossy
 Share

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z molinezją. W akwarium są dwa samce molinezji i trzy gupiki. Kiedy przychodzi pora karmienia oczywiście molinezje rozwijają jakieś nad świetlne prędkości podczas łapania pokarmu. Problemem jest jednak co innego- przez ok 1,5 po każdym karmieniu jedna z molinezji przywłaszcza sobie całe dno i wszystkie pozostałe rybki goni. Szczególnie terroryzuje tę drugą molinezję, goni ją po całym akwarium, a tamta wyraźnie jest przestraszona, odbija się od szyb i próbuje się schować. Nie mogę na to patrzeć, boję się że w końcu coś się jej stanie.  Nie lubię terroru więc ciężko mi to akceptować. Co z tym można zrobić?

Akwarium za małe, o jakieś 40cm. Molinezje trzyma się w haremach.

Więc akwarium za małe, przerybione, 2 samce. Czego się spodziewałeś? Ryby cały w stresie, ganiane przez inne. Akwarium pewnie nawet nie stabilne biologicznie. Niedługo jeszcze pojawi się nowy temat w dziale Choroby.

* Samce molinezji mają to do siebie, że przywłaszczają sobie pewien obszar akwarium, u mnie w 200l był samiec, który nie dopuszczał żadnego na długości +/-50cm akwarium.

* Jeżeli przytaczasz to, że ludzie trzymają w akwariach po kilka ryb - zobacz najpierw jakich ryb, z tego co Ty masz do tego akwarium nadają się jedynie gupiki (po uprzednim upewnieniu się czy masz odpowiednie dla nich parametry).

edit: poprawiona literówka ;)

Edited by Miniu

Tak pozbądź się molinezji i poczytaj trochę na temat akwarystyki to może Ci się rozjaśni. Albo rób coś dobrze albo nie rób wcale. To są żywe stworzenia a nie zabawki. Polecam: http://forum.superakwarium.pl/forum-30/announcement-4-ciekawe-tematy-zajrzyj-koniecznie/. Przeczytaj dokładnie i ze zrozumieniem a przestaniesz patrzeć na akwaria do których jest wrzucane co popadnie :) Powodzonka :)

Edited by Aisulim