Capinho Posted July 28, 2014 Share Posted July 28, 2014 Witam,proszę o pomoc w dobraniu obsady do mojego akwarium 112l (80x35x40) Jestem otwarty na wszelkie propozycje Filtr:Aquael Unimax 250Grzałka:Atman 100WRoślinność,bacopy,nurzańce,moczarki,mech jawajski,wgłebka woda,2 rodzaje hygrophiliPodłoże:bazalt 3-5mm :/Ozdoby:w miarę duży korzeń,łupina kokosa(raczej się jej pozbędę),4 kamienie nadające się do obsadzenia mchemPokrywa:wromak, 0.5W/LNawozy:mikro,makro,żelazo w płynie i ledwo co uruchomiona bimbrowniaAkwarium zalane niedawno,także parametry muszą się jeszcze ustatkować:No3: 25mg/lNo2: 0 mg/lgH: 7kH: 6pH: 7.2W obsadzie starałbym się upchać 8 neonów,ewentualnie dokupić jeszcze kilka,lub stworzyć 2 ławice choć wolałbym żeby było jednolicie.Myślałem o bojowniku.Ewentualnie doradźcie czy dałoby się tutaj upchać jakieś krewetki po tym jak akwarium zarośnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga009 Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 (edited) Daj sobie bojownika + 2 samiczki i krewetki Edited July 29, 2014 by Aga009 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capinho Posted July 29, 2014 Author Share Posted July 29, 2014 Jakie krewetki ewentualnie by pasowały do akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Daj sobie bojownika + 2 samiczki i krewetki I życz powodzenia kreweciom w starciu z bojkami. Na pewno im się przyda ( szczególnie z samicami). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Moim zdaniem istnienie krewetek zależy od stopnia zarośnięcia akwarium i ilości kryjówek. Sam miałem boja i kilka red cherry w 44l. i dawały radę. Po pierwszej fascynacji bojownik odpuścił krewetkom i koegzystowali dość długo, aż do likwidacji akwarium. Ważne jednak jest to by krewetki były w miarę dorosłe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 (edited) Dlatego zaznaczyłem : ( szczególnie z samicami). Ważne jednak jest to by krewetki były w miarę dorosłe A co jak się zaczną mnożyć? Będzie smaczne papu . Niestety ja bardzo nie miło wspominam przygodę połączenia haremu bojka z krewetkami RC, szczególnie potrząc z perspektywy krewetek. A zbiornik mam zarośnięty jak widać i z dość dużą ilością kryjówek. Edited July 29, 2014 by andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 U mnie się mnożyły , bojownik nie ruszał ich ( przynajmniej nie zauważyłem). Moim zdaniem nawet jak ruszy krewetki to będzie przynajmniej selekcja naturalna. Obecnie mam red cherry w 112l razem z trzema gurami złotymi , strat nie zauważyłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Za pewne wiele zależy od charakteru ryby. Samiec kompletnie nie interesował się krewetkami, w odróżnieniu do samic. Nauczka dla mnie na przyszłość, nikt mnie nie przekona do trzymania kreweci z większymi rybami . I wracając do tematu lub stworzyć 2 ławice choć wolałbym żeby było jednolicie Na dwie ławice za mały zbiornik. W obsadzie starałbym się upchać 8 neonów Neony to BW, planujesz takie akwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 (edited) Na dwie ławice za mały zbiornik. Zgodzę się ja najbardziej , ławice będą się ze sobą mieszały i na pewno to nie będzie ciekawy obraz. Pomyśl o takiej obsadzie Prętnik karłowaty - 1+2 Danio perłowe - 10-15szt Red Cherry kilka Nawet biotopowo Azjatycko Edited July 30, 2014 by psyho39 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capinho Posted July 29, 2014 Author Share Posted July 29, 2014 (edited) A mieszając wszystko ze wszystkim:Bojownik 2+1Neon Inessa 15 Kirysek Spiżowy: 10Może być coś takiego czy zupełnie pomieszane?Wolę się raczej nie bawić w żadne BW.Bardziej chodzi o pasowanie warunków dla wszystkich ryb Edited July 29, 2014 by Capinho Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 * Bojowniki w konfiguracji 1+2/3 (1 samiec + 2/3 samice) * Zamiast innesek dałbym rasbory klinowe. Neonki mają ciut inne wymagania co do wody aniżeli bojowniki. * Według mnie przy dziesięciu rybach na dnie, osiągających 7cm długości zrobi się tłok. Daj ich z 6 sztuk - niech mają przestrzeń. PS: Pamiętaj, że kiryski muszą mieć zapewnione odpowiednie podłoże, żeby nie pokaleczyły sobie brzuchów/nie połamały wąsików - piach lb drobny żwir o gładkich krawędziach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capinho Posted July 29, 2014 Author Share Posted July 29, 2014 Z podłożem będzie ciężko,ale nigdy nie miałem problemów z kiryskami,pływały na tym bazalcie,grzebały i były w idealnym stanie.Żadnych ran,przynajmniej zewnętrznych.Chyba postawie na te spiżowe mimo rozmiarów bo mają w sobie coś szalonego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted July 30, 2014 Share Posted July 30, 2014 Kiryski potrzebują piachu nie "bo tak". Potrzebują go w celach higienicznych do przesiewania przez skrzela. To są ich naturalne zachowania, które kształtowały przez tysiąe lat, a Ty chcesz im to odebrać. To, że ryba żyje nie znaczy, że jest jej dobrze. Myjesz zęby szczoteczką (piach) czy drucianą szczotką (żwir / bazalt) ? Więc jeśli nawet nie chcesz się postarać o zapewnienie rybom odpowiednich warunków to je sobie odpuść... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capinho Posted July 30, 2014 Author Share Posted July 30, 2014 Czy ja mówię że koniecznie chce je tam wpuścić w ilościach hurtowych żeby się pokaleczyły i pozdychały? Wedle tego zostawie bez kirysków akwarium,ale w takim razie czy istnieje jakakolwiek ryba której pasuje bazalt?Czyli wszystkie pielęgnice,pielęgniczki,wszelkie rodzaje kirysków,zbrojniki nie nadają się do akwariów bez piachu...Do takich akwariów najlepiej nadaje się coś ala gurami albo prętnik i stadko jakichś razbor.Przepraszam jeśli coś napisałem źle. Dobra,może się nie znam albo na pewno się nie znam Ale czy nadaje się na dno jakakolwiek inna ryba niż kirysek i przy okazji nie dorasta do 20cm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts