Piotrek Chudzikowski Posted April 27, 2014 Share Posted April 27, 2014 Witam mam okazję kupić ten filtr tylko obawiam się że jest za duży do mojego akwarium mam pojemność 73.5 l także mało według producenta jest to filtr do 300l także proszę o radę czy filtr ten nie będzie robił mi pralki i czy nie jest za duży dla mnie niestety nie mam jak sprawdzić tego w akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arhkoe Posted April 27, 2014 Share Posted April 27, 2014 Moim zdaniem trochę za duży. Jeżeli masz 72l, a producent zaleca do akw. 300l to przekroczysz zalecany litraż 4-krotnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 27, 2014 Share Posted April 27, 2014 Im większy filtr tym lepiej. Więcej miejsca na wkłady=stabilniejsze akwarium. Nadfiltracja jest bardzo dobra. Poczytaj czy filtr ma regulacje przepływu, jak ma do bierz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek Chudzikowski Posted April 27, 2014 Author Share Posted April 27, 2014 (edited) No właśnie też mi się tak wydaje że nic się nie stanie jak będzie nadfiltracja, także dzięki za poradę, przynajmniej jak się kiedyś zdecyduję na większe akwarium to filtr już będzie. Edited April 27, 2014 by ahr Pisownia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arhkoe Posted April 27, 2014 Share Posted April 27, 2014 Wiadomo, że nadfiltracja jest lepsza ale czy to nie lekka przesada ? Jeżeli nie ma regulacji ja bym nie kupił. Wysłane z mojego HUAWEI Y300-0100 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek Chudzikowski Posted April 27, 2014 Author Share Posted April 27, 2014 sęk w tym że aktualnie posiadam filtr wewnętrzny i strasznie mnie drażni a poza tym filtracja nie jest na takim poziomie jak powinna być z niego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted April 27, 2014 Share Posted April 27, 2014 posiadam filtr wewnętrzny i strasznie mnie drażni a poza tym filtracja nie jest na takim poziomie jak powinna być z niego Bo : 1. Posiadasz nieodpowiednią obsadę 2. Zbiornik jest cały czas na etapie dojrzewania W/w wnioskuję z tego wątku http://forum.superakwarium.pl/topic/43860-br%C4%85zowiej%C4%85ca-woda/ Po co zmieniać filtr. Ustabilizuj zbiornik, daj mu dojrzeć, popraw obsadę a wszystko będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiu681 Posted April 27, 2014 Share Posted April 27, 2014 Filtr Fluval 304 posiada regulację przepływu tak że śmiało możesz go brać do swojego zbiornika. Jeśli go porządnie wypełnisz mediami filtracyjnymi i odrobinę skręcisz to nie będzie pralki a w przyszłości taki filterek może posłużyć w większym baniaku. Jeżeli cena za niego jest przystępna to nie ma co się zastanawiać, według mnie Fluval na dzień dzisiejszy robi najlepsze filtry (porównywalny jest tylko Eheim) a przerabiałem już kilka niezłych filtrów i dla mnie jakość materiału, wydajność i przede wszystkim cisza przemawia najbardziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts