ReevengeR Posted April 22, 2014 Share Posted April 22, 2014 Siemanko , niedługo się przeprowadzam , co za tym idzie kupuje nowe meble i chciałbym zmienić szafkę na akwarium pod kolor mebli , dziś kupiłem regał do piwnicy z wytrzymałością 175kg na półkę jak deklaruje producent .W regale jest 5 półek co daje łącznie 875kg . Mam wątpliwości co do wytrzymałości tego regału wątpię żeby tak cienki regał wytrzymał taki nacisk . Myślałem tak aby obudować ten regał i postawić na nim akwarium 112l , ale boje się że nie wytrzyma ? Tutaj dodaje zdj regału i opis : http://images.obi.de/PROD/DE/document/606/606213_manual_1.pdf Myślicie że da radę ? proszę o pomoc . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 22, 2014 Share Posted April 22, 2014 Te regały są mocno średnie.Na 60cm bańki byłby świetny, ale 112L bałbym się na nim umieścić. Blacha jest cieniutka.Pomyśl o mniejszych akwariach i o przymocowaniu regału do ściany.A na 80cm baniaki polecam KiT- ERCOLE firmy GrimpRegał za 180zł w Castoramie, skręcany, ocynkowany, a wytrzymałość półki to 500kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 22, 2014 Share Posted April 22, 2014 Mam taki i półki wytrzymują, ale... nie odważyłem się postawić go jako jeden regał, miałem dwie osobne części po 2 akwa na jedną. Szkoda, że pytasz o radę po zakupie, a nie przed Teraz mam podobny, ale skręcany na śruby-jednoczęściowy, spokojnie stoi z 3 baniakami i takie regały polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
włóczykij Posted April 22, 2014 Share Posted April 22, 2014 Kiedyś w poprzedniej robocie miałem taki regał i powiem szczerze, że był mocno przeładowany i chyba tylko cudem wytrzymywał Jedyne co bym wymienił to ta płytę bo jest kiepska. Jak wzmocnisz taki regał to na pewno da radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReevengeR Posted April 22, 2014 Author Share Posted April 22, 2014 (edited) No wzmocnić obuduję go do okola płytami mdf 18mm , on nie ma blaszek tylko deski , myślicie że nie da rady ? co do kupna to kupiłem go za darmo tak jakby regał ten rozłożył bym na 2 części i byłyby 2 półki Myślicie że jak bym usiadł z kimś na ten regał i wytrzymałby on 160kg to 112l też by wytrzymał ? Edited April 22, 2014 by ReevengeR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 22, 2014 Share Posted April 22, 2014 Pewnie wytrzyma, ale siadanie nie będzie tego wyznacznikiem Zauważ, że ciężar akwa działa długoterminowo, a siądziecie na kilka minut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts