Jump to content

Regał a akwarium

Recommended Posts

Siemanko , niedługo się przeprowadzam , co za tym idzie kupuje nowe meble i chciałbym zmienić szafkę na akwarium pod kolor mebli , dziś kupiłem regał do piwnicy z wytrzymałością 175kg na półkę jak deklaruje producent .W regale jest 5 półek co daje łącznie 875kg . Mam wątpliwości co do wytrzymałości tego regału wątpię żeby tak cienki regał wytrzymał taki nacisk . Myślałem tak aby obudować ten regał i postawić na nim akwarium 112l , ale boje się że nie wytrzyma ? 

Tutaj dodaje zdj regału i opis : http://images.obi.de/PROD/DE/document/606/606213_manual_1.pdf

Myślicie że da radę ? proszę o pomoc . 

Te regały są mocno średnie.
Na 60cm bańki byłby świetny, ale 112L bałbym się na nim umieścić. Blacha jest cieniutka.
Pomyśl o mniejszych akwariach i o przymocowaniu regału do ściany.

A na 80cm baniaki polecam KiT- ERCOLE firmy Grimp
Regał za 180zł w Castoramie, skręcany, ocynkowany, a wytrzymałość półki to 500kg.

Mam taki i półki wytrzymują, ale...

nie odważyłem się postawić go jako jeden regał, miałem dwie osobne części po 2 akwa na jedną.

Szkoda, że pytasz o radę po zakupie, a nie przed ;)

Teraz mam podobny, ale skręcany na śruby-jednoczęściowy, spokojnie stoi z 3 baniakami i takie regały polecam.

No wzmocnić obuduję go do okola płytami mdf 18mm , on nie ma blaszek tylko deski , myślicie że nie da rady ? co do kupna to kupiłem go za darmo tak jakby ;) regał ten rozłożył bym na 2 części i byłyby 2 półki ;)

Myślicie że jak bym usiadł z kimś na ten regał i wytrzymałby on 160kg to 112l też by wytrzymał ? 

Edited by ReevengeR