maverick78 Posted April 8, 2014 Share Posted April 8, 2014 Na dniach zawitają do mnie te dwa gatunki mchów. Otóż mam pytanie w jaki sposób one się rozkrzewiają/rosną: czy się płożą, czy rosną w górę? I tak na marginesie zupełnie (szczególnie dla tych którzy mają doświadczenie z mchami) jakie gatunki mchów są płożące? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemo7 Posted April 8, 2014 Share Posted April 8, 2014 (edited) Z tego co ostatnio szukałem bo planuje m.in. Flame Moss w następnym zbiorniku to rośnie pionowo. http://www.aquamoss.net/Flame-Moss/images/Flame-Moss-01.jpg Co do java moss to go miałem dla mnie to była chaotycznie rosnąca i krzaczasta roślina, rośnie we wszystkie strony. Kiedyś szukałem informacji na temat mchów jak rosną i jak wyglądają, tak to sobie zanotowałem. Moss Christmas (jodłowate ułożenie gałązek) Flame moss (rośnie pionowo) Mech Stringy (rośnie pionowo) Mech Weeping (ułożenie gałązek jak u wierzby płaczącej) Mech Taiwan (bardzo zwarty można dac jako trawnik) Edited April 8, 2014 by Nemo7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maverick78 Posted April 8, 2014 Author Share Posted April 8, 2014 Czyli po obrazkach dobrze snułem swoje przypuszczenia. Szperałem po różnych forach, tudzież innych stronach jednak prócz wymagań nigdzie nie spotkałem informacji odnośnie sposobu rozrostu. Pewnie pomysł warty paczki gwoździ ale można pokusić się o stworzenie pewnego kompendium n/t mchów. Ze swoich obserwacji mogę dorzucić info o: Willow Moss - pionowo Milimeter Moss - pionowo (ubogo ale zaczynam przygodę z mchami odkąd pojawiły się u mnie Redki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts