Robteos Posted April 6, 2014 Share Posted April 6, 2014 Witam mam taki dylemat w tym miesiącu planuję start akwarium z paletkami i stoję przed wielkim wyzwaniem mianowicie muszę dobrać podłoże.Jako substrat na dno 120x50 będzie użyte 10l JBL Aquabasis,JBL FLORAPOL 350g. Jeśli chodzi o podłoże to bym nie chciał piasku kwarcowego frakcji *0* bo miałem i niestety nie leży mi w guście ,namyślam się nad tymi frakcjami : http://allegro.pl/piasek-kwarcowy-do-akwarium-1kg-od-psb-bol-ann-i4083827165.html ziarnistości 0,7-1,2mm http://allegro.pl/piasek-kwarcowy-0-5-1mm-naturalny-1-kg-i4095948880.html 0,5 - 1mm Co do obsady to będzie 5-8 dyskowców + do tego duże stado neonów czerwonych/inessa Rośliny to Vallisneria spiralis,Ludwigia repens,Cabomba caroliniana,Alternanthera rubra,Eustralis stelata Ogólnie jeśli chodzi o podłoże to bym chciał coś od granulacji 0,5mm gdzieś do 1,5mm i tu pytanie jaki wybrać złoty środek? Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 6, 2014 Share Posted April 6, 2014 Przymały ten baniak, zwłaszcza na 8 dyskowców.Podłoże bierz 0.5-1mmPiasek zawsze będzie najlepszym podłożem. Wystarczy zobaczyć jak dyski ładnie w nim żerują, co z nim robią- bajka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robteos Posted April 6, 2014 Author Share Posted April 6, 2014 (edited) Akwarium w miarę możliwości i to już niestety max jakie mogę mieć poprzednie miało 200l ,a jeśli chodzi o piasek to widziałem i wiem jak z niego jedzą tylko niestety był frakcji 0 ,że odmulanie było męczące bo zawsze był piasek w wiaderku..jeśli chodzi o samo podłożę to myślę by zrobić max warstwę 2-3cm. Tak właśnie myślałem nad 0,5-1mm jak jeszcze kilka osób poleci to właśnie te kupię aukcja trwa 18 dni więc jest czas. Edited April 6, 2014 by Robteos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robteos Posted April 10, 2014 Author Share Posted April 10, 2014 Temat już można śmiało zamknąć do akwarium kupiłem około 18kg żwirku wielkości do 1mm Dziękuje Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts