jaro02V83 Posted April 4, 2014 Share Posted April 4, 2014 (edited) Witam mam takie pytanie jakie: powinny by minimalne wymiary akwarium dla brzanek typu sumatrzańska, różowa, brokatowa, mszysta (za wyjątkiem rekiniej) ? Wiem że długość minimum 70 -80 cm wysokość podobno za bardzo nie odgrywa roli (ale też bez przesady) i najważniejsze dla mnie pytanie jaka minimalna szerokość ? Czy akwarium o wymiarach 100x40x25 można przeznaczyć dla tych gatunków brzanek które wymieniłem czy nie bardzo ? Nie przewiduję żadnej innej obsady poza tymi brzankami oprócz jakiejś ekipy sprzątającej. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Edited April 4, 2014 by ahr Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 4, 2014 Share Posted April 4, 2014 25cm szerokość jest zdecydowanie za mała.100cm baniak będzie ok dla tej "sumatrzańskiej" (która sumatrzańską nie jest), jej odmiany- mszystej i powiedzmy, że dla brokatowej.Brzanka różowa to już za duża rybka.Dlaczego nie wolisz iść w akwarium o standardowych wymiarach- np 100x40x40? 25szerokości jest problemem już w 60cm baniakach, a co dopiero metrowym... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaro02V83 Posted April 5, 2014 Author Share Posted April 5, 2014 Mam okazję zakupić taki baniak za okazyjną cenę (30 zł). Wiedziałem że brzanki potrzebują na pewno długie akwarium bo są bardzo ruchliwe ale nie miałem pewności co do szerokości i postanowiłem zapytać. Serdeczne dzięki za odpowiedź i potwierdzenie moich przypuszczeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cecilawks2624 Posted April 7, 2014 Share Posted April 7, 2014 Też uważam, że brzanki muszą mieć zdecydowanie szerokie akwarium ponieważ jak zauważyłeś są strasznie ruchliwe, ja miałam kiedyś brzankę ale niestety musiałam oddać właśnie ze względu na wielkość akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts