mateusz2 Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 Witam! Dzisiaj zauważyłem ikrę w moim akwarium na liściu rośliny. Pilnują ją skalary, ale boję się, że zjedzą nią inne ryby. Co mam w takiej sytuacji zrobić z ikrą. Mam jeszcze mniejsze akwarium 23l, ale tam pływają małe mieczyki i jest niższa temperatura. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 Prędzej niż inne ryby ikrę zjedzą same skalary. Jeśli masz jakieś wolne szkło, to ewentualnie mógłbyś tam przenieść liść razem z ikrą (tak, aby ikra cały czas była pod wodą, np. w słoiku). Lepiej jednak zostawić ją rodzicom - niech się uczą opieki, za którymś razem dojdzie do wylęgu młodych. Poza tym, żeby samodzielnie odchować narybek, to jest z tym trochę latania. A tak w ogóle jaki masz litraż akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted February 24, 2014 Share Posted February 24, 2014 Nie chciałem zakładać nowego tematu , mam 3 skalary z czego 2 okazały się samicami i teraz taka sytuacja że naraz składają ikrę w przeciwnych rogach akwarium samiec pływa raz do jednej raz do drugiej . Ogólnie mam zwałę z gościa, ale jak na razie daj rade Miał już ktoś taką sytuacje ? Zawsze myślałem ,że skalary dobierają się w pary a tu trójkącik . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubala Posted February 24, 2014 Share Posted February 24, 2014 Jak chcesz spróbować odchować młode to przełóż ostrożnie ikrę do jakiegoś żłobka z filtrem, tą samą wodą o tej samej temperaturze, roślinami i najlepiej dojrzałym podłożem. Trochę zabawy przy tym jest. Wysłane z Xperia T Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted February 24, 2014 Share Posted February 24, 2014 Nie zależy mi na młodych , i tak juz jednej ikry nie ma druga się jeszcze trzyma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mceddie2938 Posted February 25, 2014 Share Posted February 25, 2014 Nie zależy mi na młodych , i tak juz jednej ikry nie ma druga się jeszcze trzyma. Może warto byłoby hodować młode? no ale skoro Ci nie zależy.. swoją drogą ciekawy przypadek trójkąta.. jeszcze nigdy się z czymś takim nie spotkałam, ale jak widać świat ryb też ma swoje prawa:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted February 25, 2014 Share Posted February 25, 2014 (edited) W sumie to było pierwsze tarło wszystkich 3 skalarów , do tego podwójne i sam przypadek ciekawy trójkąta . tu krótki filmik Edited February 25, 2014 by MCU Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted February 25, 2014 Share Posted February 25, 2014 I poco to odławianie młodych ? Skalary to pielęgnice Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted February 26, 2014 Share Posted February 26, 2014 Ja nie odławiam jak im się uda odchować to będzie dobrze jak nie to mówi się trudno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts