Koniu Posted December 2, 2013 Share Posted December 2, 2013 Witam, od tygodnia mam problem z samcem gurami mozaikowego. W 220 litrach mam 3 dorosłe i trzy młode mozaiki, które niedawno zasiedliły zbiornik. Problem polega na tym, że zamiec od tygodnia ciągle się chowa. Albo w ciasnym kącie pod filtrem, albo gdzieś indziej stara się wcisnąć. Wiecie czym może byś spowodowane takie zachowanie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted December 2, 2013 Share Posted December 2, 2013 (edited) Podaj obsadę twego zbiornika, parametry, oświetlenie itp. Edited December 2, 2013 by jongover Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koniu Posted December 2, 2013 Author Share Posted December 2, 2013 Parametrów tak średnio pamiętam. Wiem, że średniotwarda i 8Ph. Oświetlenie 0,5W/L ale nie cały czas tylko w godzinach szczytu tyle jest. Obsada z ryb pływających w toni to:1+2 Kakadu1+2 Mieczyk 1+2 Gurami Mozaika dorosłe 3x Gurami Mozaika młodeokoło 18 sztuk mieszany Neon czerwony / Zwinnik Blehera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomason Posted December 2, 2013 Share Posted December 2, 2013 Ja mogę powiedzieć tyle - obsada do poprawy. Przy pH 8 jakoś nie widzę neonkow, a co dopiero p. Kakadu. Na wstepie polecam dogłębnie przeanalizować opisy tychże ryb oraz warunkow, jakie powinno się im zapewnić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted December 2, 2013 Share Posted December 2, 2013 W 220 litrach mam 3 dorosłe i trzy młode mozaiki, które niedawno zasiedliły zbiornik. Problem polega na tym, że zamiec od tygodnia ciągle się chowa. Albo w ciasnym kącie pod filtrem, albo gdzieś indziej stara się wcisnąć. Wiecie czym może byś spowodowane takie zachowanie ? Może speszony obecnością nowych samiczek ? Jak nie ma jakichś innych objawów chorobowych to się przyzwyczai. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
~eL Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 U mnie było to samo... Mam parę Gurami złotych. Początkowo póki były mniejsze to były normalne, energiczne i pływały po całym akwarium. Po kilku miesiącach samica zaczęła się chować pod kamieniami. Parę dni później samiec też zaczął. W 120l baniaku na pewno nie mają za mało miejsca. Jak znajdziesz przyczynę to pisz bo ja już po wielu przewertowanych stronach oraz rozmowach z zoologami na razie odpuściłem. Rybom nic nie dolega poza tym że są płochliwe i się chowają (raczej nie przestraszyły się niczego). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koniu Posted December 3, 2013 Author Share Posted December 3, 2013 Identyczna sytuacja jak u mnie. Młode u mnie to zwyrole, latają wszędzie. Większe bardziej płochliwe, a samiec ostatnio dziwny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts