plka Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 Stosuję sole od 2 miesięcy nie miałem problemów z glonami ani z pyłem zielonkawym i nitkami na przedniej szybie moje problemy zaczęły się gdy wsadziłem nowe oświetlenie Bańka 112l filterek kaskada aquael gąbka+bio ceramika owatagrzałka z termostatem ustawione 24stopnipodmianki w niedziele 24l woda z sieci wlewam w butelki w sobotę na odstaniephilips 865 24w z tyłuaquastar 24w z przodugrzałka + termostat ustawione 24stopni10x neon10x rozbora10x danio różowe1xgupikParametryPH było 7,8 zbiłem do 7,4 stosuje bimbrownie cały czas dzień i nocno3 7 po4 1k 16gh 12kh 6kno3 2ml x7dnikh2po4 0,5ml x7k2so4 0,5ml x7mgso4 8ml x7mikro 0,5ml x 7 Roślinki bąbelkują Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 (edited) Nie pisz ile wlewasz a o ile mg/l podnosisz dziennie. No3 dobij do 10mg/l. Jak zmierzyłeś 7 ? Jakie mikro ? Jakie podłoże ? Nitki to pewnie z nierównomiernego oświetlenia lub wahań co2. Co z żelazem ? Edited November 23, 2013 by tomeksup Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 moje problemy zaczęły się gdy wsadziłem nowe oświetlenie Zmniejsz czas świecenia. I po woli zwiększaj. Zapewne od razu po zmianie zacząłeś świecić "pełnym czasem". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plka Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 (edited) Podłoże lawa,MIKRO plus Intermagu.Testu na Fe nie posiadam,no3 Kolor był pomiędzy 5 ,a 10 tydzień temu było 5 jak mierzyłem przed podmianką.Roślinki ładnie rosną.Co do podłoża jest w fazie zmian i każdemu je odradzam.Co tydzień jak pisałem wyżej czyszczę szyby zielone plamki i niteczki się pojawiły... Edited November 24, 2013 by plka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 25, 2013 Share Posted November 25, 2013 Zmień mikro, widocznie intermag nie służy w Twoim akwarium (czasami tak jest). Jak na razie nie masz jak, to podawaj ale mniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts