dawid19870530 Posted October 30, 2013 Share Posted October 30, 2013 (edited) Mam akwarium 240l 50x40x120 Zamierzam wpuścić do niego taką obsade: 4-5 mlodych pielegnic Uaru (jak dorosną została by parka 1/1) 2 zbrojniki niebieskie ( stara już parka) 10 otosków 10-15 kirysków jeszcze nie wiem jakich. Aranżacja to piach, kamienie i duzo korzeni red wood Co w na to? Czy może pielegnice miodowe? Pisownia! Edited October 31, 2013 by nemo130 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 Na Uaru jest to za małe akwarium. To ryby stadne.Obsada ma się nijak do Ameryki Środkowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid19870530 Posted October 31, 2013 Author Share Posted October 31, 2013 (edited) Na Uaru jest to za małe akwarium. To ryby stadne. Obsada ma się nijak do Ameryki Środkowej. Tylko Uaru z środkowej reszta z południowej, wiem że jest stadna i tylko na tarło dobrana para opuszcza grupe ale pomyślałem że może da rade trzymać chociaż zgraną parkę w tym litrarzu. A miodwej pley ile dwie pary, tylko ona lubi mocno obsadzone roslinkami akwa a takie mi sie już znudziło +1 za pisownię! Edited October 31, 2013 by nemo130 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 Uaru też zamieszkuje Amerykę Południową oO. Nie wiem skąd masz informacje, że zamieszkuje Amerykę Środkową...Miodowa lubi roślinne baniaki - chętnie zjada zielsko .Dużo skał, korzeń, piasek na dnie i w takim baniaku możesz dać1+1 Pielęgnicy miodowej1+1 Pielęgnicy sajica / Cryptoheros cutteri / Cryptoheros sp. Honduran Red Point/ Thorichthys meekiI do tego harem Molinezji Black Molly / Mieczyka Hellera / Zmienniaka wielobarwnego / Ameki wspaniałej.Łącznie byłoby 7-8rybek średniej wielkości (poza zmienniakami reszta w/w ryby rosną całkiem duże). Myślę, że to mogłoby Cię zadowolić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid19870530 Posted November 6, 2013 Author Share Posted November 6, 2013 (edited) Obsada już jest dziś rybki trafiły do akwarium: 3 Pielęgnice miodowe (Archocentrus multispinosus) (1+2) 3 Ziemiojady czerwonogłowe (Geophagus steindachneri) (1+2) 2 Zbrojniki niebieskie 9 otosków Piach, korzenie i kamienie. Myślę o dołożeniu 10-15 szt. jakiś kirysków (prosze o rade) i wiecej otosków. Edited November 6, 2013 by dawid19870530 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 Bardzo kiepska obsada... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid19870530 Posted November 6, 2013 Author Share Posted November 6, 2013 Bardzo kiepska obsada... Dlaczego?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 3 Pielęgnice miodowe (Archocentrus multispinosus) (1+2) To ryby monogamiczne- trzymamy w parach 3 Ziemiojady czerwonogłowe (Geophagus steindachneri) (1+2) Duże ryby, nie dość, że to akwarium jest naprawdę małe dla nich, to jeszcze dzielą je z miodowymi, które de facto mają całkowicie inne wymagania co do parametrów wody. 2 Zbrojniki niebieskie 9 otosków Na zbrojniki można przymknąć oko, bo te Ancistrusy preferują twardawą wodę, ale otoski i miodowe? To nie ma szans na funkcjonowanie bez szkody jednej ze stron. Osobiście obstawiam, że i tak otoski niedługo znikną w paszczach pielęgnic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid19870530 Posted November 6, 2013 Author Share Posted November 6, 2013 Tak miodowe trzymamy w parach ale gdy sa młode i nie wiemy to kupiłem 3 sztuki, może bedzie jeden samiec może dwa a może i trzy jak sie parka utworzy jedna wyleci. Ziemiojad czerwonogłowy to chyba najmniejszy z ziemiojadów dorasta do góra 15cm, a trzyma sie go w mini haremach tu miałem pewność bo samca poznałem po czerwonej narośli na głowie. A z tymi otoskami zobaczymy. Masz racje wogóle nie dopasowałem ich idealnie pod względem parametrów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts