Jump to content

Nawożenie akwarium

dorota2204
 Share

Recommended Posts

Witam,mam akwarium 250L oświetlenie 3x39w i 1x45w CO2 z butli.Akwarium ma rok.Miesiąc temu wymieniłam świetlówki i jedną dołożyłam oraz zakupiłam butle.Nawoże Easy-life PO4,NO3,Potas,Fe,ProFito.wyniki testów;

No3-10

Po4-1

Fe-0,25

Potas mniej niż 25

Co2 2 bąble na sekundę.Nie wiem czy jest wszystko dobrze ze sprzętem bo z dyfuzora leci słabo myślałam że powinno lecieć z całej powierzchni dyfuzora.Sprzęt jest nowy ma miesiąc.Ciśnienie w butli ustawione na 50.Rośliny rosną słabo.Nie mam glonów, ale na lotosie pojawiaja się ciemna plama i zaczyna tak jakby usychać.Wąkrotka w opłakanym stanie liście robią się przezroczyste.Myślałam że jak będzie CO2 z butli to rośliny będą rosły jak szalone a tu jest tak jak by butli wcale nie było.Proszę o pomoc.Profito podaje 3,5ml dziennie

Zwiększ żelazo do 0,4.

Sprawdź szczelność systemu CO2.(woda z mydłem). Jak jest wszystko ok zero przecieków zwiększ ilość podawanego CO2. Myślałaś nad reaktorem narurowym (100% rozpuszczania).

Jakie masz podłoże?

Mam jeszcze takie pytanie jakieś 6 miesięcy temu robiłam restart i wypłukałam podłoże czy to może być powodem moich kłopotów z roślinami?Podam przykład jak zakładałam akwa posadziłam limophilie sesiliflore rosła pięknie po wyplukaniu podłoża nie mogłam utrzymać tej rośliny rosła ale była bardzo drobna taka karłowata

.Nie wiem czy jest wszystko dobrze ze sprzętem bo z dyfuzora leci słabo myślałam że powinno lecieć z całej powierzchni dyfuzora.

Mam tak samo.

Ciśnienie w butli ustawione na 50

Prawidłowe ciśnienie wewnątrz butli.

No3-10

Po4-1

Fe-0,25

Potas mniej niż 25

Parametry prawidłowe. Może brakuje magnezu albo niewłaściwy stosunek wapnia do magnezu ? Nie jestem pewny. Obstawiałbym przedawkowanie mikro.