macin Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 Mam problem z filtrami. Mianowicie gąbka (jedna, reszta to ceramika i matrix) w kubełku (unimax 250), gąbka w skimmerze (eheim skim350) oraz wata w mechaniku (aquaszut 750) bardzo szybko zarastają taką brązową mazią - węże również. Po tygodniu przepływ w kubełku drastycznie spada (po 2-ch tygodniach gąbka jest cała w galarecie), a po 2-ch spada praktycznie do kilkudziesięciu l/h. Skimmer po 3-ch dniach trzeba czyścić bo nie ma przepływu. Wewnętrzny po ok. 4-ch dniach. Kubełek i węże co tydzień. Jest to strasznie upierdliwe. Podejrzewam, że to glony, ale w takich ilościach żeby zatykać filtry? Od czego taka ilość glonów w filtrach?Na wszystkie pytania odpowiem bo nie wiem nawet co może być przydatne do diagnozy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 Na wszystkie pytania odpowiem bo nie wiem nawet co może być przydatne do diagnozy. To zacznijmy od tego: http://forum.superakwarium.pl/forum-30/announcement-3-jak-zadawa%C4%87-pytania-na-forum-superakwariumpl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macin Posted October 18, 2013 Author Share Posted October 18, 2013 Akwarium 144 litry. Wystartowało 10.08.2013.Obsada:Neon Czerwony - 15Razbora Galaxy - 15Gurami Czekoladowy - 3Otosek - 6Krewetki - 40Rośliny:Hydrocotyle leucocphalaCrynium calamistratumAlternanthera rosaefoliaPogostemon erectusVallisneriaPogostemon octopusMicrosorium miniBolbitis heudelottiEleocharis acicularisAnubias nana miniAnubias mini goldStaurogyneLobelia cardinalisPogostemon helferiCrypto parvaLilaeopsis brasiliensisPodłoże: Aquasubstrate II+Filtracja:Aquael unimax 250, Aquaszut 750 turbo, skimmer Eheim dkim350Oświetlenie: 2x39W od 9 do 16Woda temp. 25, podmiany 20%/tydzień w soboty :PH 7Gh - 8Kh - 3NO3 10 (zeszły tydzień mocne 10)NO2 0PO4 - 0,05Fe - 0,05Nawożenie dzienne przez ostatnie 2 tygodnie:Easy carbo 6mlB&G Iron 2mlEasy fosfo 2mlEasy potas 2mlEasy profito 0mlEasy nitro 0mlProblem występuje praktycznie od 2 tygodnia akwarium. Dzisiaj przepływ w kubełku jest znikomy i jutro przy podmianie trzeba znowu czyścić wszystko. Jak wyłączę filtr i włączę to z wylewki leci syfek w postaci glonów (takie białawe glutki). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macin Posted October 19, 2013 Author Share Posted October 19, 2013 (edited) Sorki za post pod postem Właśnie wyczyściłem wszystkie filtry i zauważyłem że te chyba glony są w postaci takich białych glutów i dopiero później się przebarwiają. Jak wyłączę i włączę filtr to wylatują białe strzępy glonów. Jak je wyciągnę to jest galaretka a w akwarium wygląda jak zbiór białych nitek. I to właśnie to zarasta momentalnie wszystkie filtry i węże. Może spróbować wstrzymać się na tydzień z nawożeniem? Przed podmianą robiłem testy i wyszły tak jak ostatnie. Edited October 19, 2013 by macin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 19, 2013 Share Posted October 19, 2013 Czym karmisz? W jakich ilościach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 19, 2013 Share Posted October 19, 2013 Nie ma białych glonów, więc musi to być pleśń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macin Posted October 19, 2013 Author Share Posted October 19, 2013 Jbl nanobell, oczlik i plankton czerwony (oba mrożone). Karmię 2x dziennie. Robię mieszankę- szczypta w palce suchego + ok.główka zapałki jednej i drugiej mrożonki. Mieszam w wodzie i strzykawką do akwarium. Z tego co widzę to zjadają dość szybko ok. 2 minuty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts