Damianos1 Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 (edited) Otóż mam pytanie na temat zdychania rybek. Oto mój problem. Dbałem o ryby , wlewałem multiminneral santial aquaflorin potassium do akwarium żeby dać rybom witaminy i żeby mi roślinki ładnie rosły wszystko piękie tylko ryby zdychały. Karmiłem reguralnie wymieniałem wodę co 2 tygodnie + czyszczenie filtra. Ryby nadal zdychały. Wkońcu nerwy wzieły górę bo zostały mi 3 gupiki... Przestałem o nie dbać tylko karmiłem. Ryby odziwo nie zdychają... Nie mówcie że co ze mnie za czlowiek ze nie dbalem o akwa ale mi pozdychalo tyle ryb że szkoda gadać. Czy to wina środków? Czy może zbyt częsta podmiana wody? Od kiedy tylko ryby karmię nic im sie nie dzieje. A jak wcześniej wlewałem środki , podmieniałem wodę to zdychały... Regulamin 6.1 Gagatek Edited October 15, 2013 by Gagatek Przeniosłam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sevek Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 (edited) Po takim opisie nikt ci nie pomoże, bo nie zatrudniamy tu wróżbitów. Opisz dokładnie zbiornik, jakiej wielkości, jakie oświetlenie, filtracja, jak długo działa, jakie były ryby, ile lałeś preparatów, jaką masz wodę, po prostu wszystko co tylko ci się przypomni. Wyżej, na stronie masz "Jak zadawać pytania". Przeczytaj i popraw swój post do wymogów forum. Edited October 15, 2013 by sevek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianos1 Posted October 15, 2013 Author Share Posted October 15, 2013 zbiornik 60 l oświetlenie 15 w filtr aquael fan 2 ile dziala akwa rok ryby neony gupiki prętniki mieczyki preparaty multiminneral, aquafrolin potassium, sanital, aqua plant Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 Te Twoje pierwotne zabiegi były powodem zdychania ryb. Dopiero jak ich zaprzestałeś akwarium dojrzało i rybki znalazły się w odpowiednich warunkach. Właśnie teraz dbasz o akwarium, a nie wcześniej (tylko za długo tak nie dbaj jak teraz bo również rybki będą zdychały). Poczytaj o cyklu azotowym. Może na początek tutaj http://forum.superakwarium.pl/forum-30/announcement-4-ciekawe-tematy-zajrzyj-koniecznie/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianos1 Posted October 15, 2013 Author Share Posted October 15, 2013 Właśnie też tak myślałem że to przez te preparaty z tropicala co nic nie dają. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted October 16, 2013 Share Posted October 16, 2013 Nie chodzi o preparaty tylko o Twoje czynności. Akwarium się nie myje, nie czyści. Należy te czynności robić tak jak należy by równowaga biologiczna nie została zachwiana. Wyczyszczenie wszystkiego zabija bakterie które są pożyteczne i przerabiają szkodliwe dla ryb związki na mniej szkodliwe. Preparaty należy używać z rozwagą i umiejętnie. Często używa się ich niepotrzebnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts