Jump to content

Zdychanie rybek.

Damianos1
 Share

Recommended Posts

Otóż mam pytanie na temat zdychania rybek. Oto mój problem. Dbałem o ryby , wlewałem multiminneral santial aquaflorin potassium do akwarium żeby dać  rybom witaminy i żeby mi roślinki ładnie rosły wszystko piękie tylko ryby zdychały. Karmiłem reguralnie wymieniałem wodę co 2 tygodnie + czyszczenie filtra. Ryby nadal zdychały. Wkońcu nerwy wzieły górę bo zostały mi 3 gupiki... Przestałem o nie dbać tylko karmiłem. Ryby odziwo nie zdychają... Nie mówcie że co ze mnie za czlowiek ze nie dbalem o akwa ale mi pozdychalo tyle ryb że szkoda gadać. Czy to wina środków? Czy może zbyt częsta podmiana wody? Od kiedy tylko ryby karmię nic im sie nie dzieje. A jak wcześniej wlewałem środki , podmieniałem wodę to zdychały...

Regulamin 6.1 

Gagatek 

Edited by Gagatek
Przeniosłam .

Po takim opisie nikt ci nie pomoże, bo nie zatrudniamy tu wróżbitów. Opisz dokładnie zbiornik, jakiej wielkości, jakie oświetlenie, filtracja, jak długo działa, jakie były ryby, ile lałeś preparatów, jaką masz wodę, po prostu wszystko co tylko ci się przypomni. Wyżej,  na stronie masz "Jak zadawać pytania". Przeczytaj i popraw swój post do wymogów forum.

Edited by sevek

Te Twoje pierwotne zabiegi były powodem zdychania ryb. Dopiero jak ich zaprzestałeś akwarium dojrzało i rybki znalazły się w odpowiednich warunkach.

Właśnie teraz dbasz o akwarium, a nie wcześniej (tylko za długo tak nie dbaj jak teraz bo również rybki będą zdychały).

Poczytaj o cyklu azotowym.

Może na początek tutaj http://forum.superakwarium.pl/forum-30/announcement-4-ciekawe-tematy-zajrzyj-koniecznie/

Nie chodzi o preparaty tylko o Twoje czynności. Akwarium się nie myje, nie czyści. Należy te czynności robić tak jak należy by równowaga biologiczna nie została zachwiana. Wyczyszczenie wszystkiego zabija bakterie które są pożyteczne i przerabiają szkodliwe dla ryb związki na mniej szkodliwe.

Preparaty należy używać z rozwagą i umiejętnie. Często używa się ich niepotrzebnie.