lilith000 Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Wiem że tematów jest ale znalazłam bardzo ładny korzeń nie wiem niestety skąd pochodzi znalazłam go wracając z plaży jakieś 10 minut drogi od niej przy ulicy... Lokalizacja ta mnie trochę martwi, choć korzeń wygląda bardziej na przyniesiony tam jest obdarty z kory i równo odcięty (takiego go już znalazłam) ma ciekawy kształt ale nie wiem czy taki się nadaje (oczywiście po odpowiednim przygotowaniu). Proszę pomóżcie. Jakby się strona nie otworzyła to dodaje link ze zdjęciami : http://www.4shared.com/photo/4eI0aALL/korze2__1_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikodem Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 (edytowane) Według mnie nie wygląda na iglaste. Raczej na jakieś owocowe lub dąb. Edit: Napisz jeszcze koło jakich drzew leżał. Edytowane 25 Września 2013 przez Nikodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilith000 Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 (edytowane) Według mnie nie wygląda na iglaste. Raczej na jakieś owocowe lub dąb. Edit: Napisz jeszcze koło jakich drzew leżał. Leżał koło liściastych ale nie wiem jakich dokładnie. Korzeń wygląda jak by był przez kogoś wycięty i oskrobany z kory, więc wydaje mi się że znalazł się tam przypadkowo . Włożyłam go do wrzątku ale nie odbarwia on wody ani nie wypływa, w sumie nie wiem jakie jeszcze w skazówki mogę dodać do zidentyfikowania go :< Edytowane 25 Września 2013 przez lilith000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paciak Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Na moje może być, ale po porządnym przygotowaniu. I zrób tak: wsadź go całego do miski, wlej wodę i wsyp sól, rano wypłucz i znowu przegotuj i powinien być spoko . Wsyp 2 lub 3 łyżki soli . Pisownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo130 Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Tak dla przypomnienia w kwestii preparowania (korzeń musi być wysuszony): ok 7l wody, 1 kg soli kuchennej, zagotować, polać drewno wrzątkiem potem spłukać i do baniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilith000 Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Ok dziękuję za odpowiedz, korzeń już kilkakrotnie wygotowałam teraz nadal się moczy ale mam pytanie co do soli bo słyszałam że musi być nie jodowana, a nigdzie nie mogę takiej znaleźć. Czy mogę użyć zwykłej jodowanej czy może lepsza by już była sól akwarystyczna? (Choć nie wiem czy ona w ten sposób działa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fleder Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Do korzenia może być zwykła sól, przecież nie wsypujesz jej do akwarium z rybami. Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamikaze Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Ok dziękuję za odpowiedz, korzeń już kilkakrotnie wygotowałam teraz nadal się moczy ale mam pytanie co do soli bo słyszałam że musi być nie jodowana, a nigdzie nie mogę takiej znaleźć. Czy mogę użyć zwykłej jodowanej czy może lepsza by już była sól akwarystyczna? (Choć nie wiem czy ona w ten sposób działa ) We wszystkich Auchan'ach jest sól niejodowana z Kłodawy1,5kg zielone opakowanie. Ja kupuje do wylęgu artemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.