Macudys Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Szukam i szukam i nic , moje pytanie to jak dobrze przygotować korzeń , będzie trochę wystawał z wody i nie chce aby pojawiła się pleśń co radzicie? Wygotować w wodzie z sola? Wyparzyć w piekarniku? Pomocy z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Norbi Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 A tutaj zaglądałeś --> http://forum.superakwarium.pl/topic/6090-korzenie-preparacjaporady/ ? Na forum jest kilka tematów odnośnie korzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macudys Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 (edytowane) Czytałem czytałem. Wiec jaka metodę polecacie. A po 2 tam nie ma mowy o korzeniach wystających z wody Edytowane 19 Lipca 2013 przez Macudys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Norbi Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Ja swoje o ile pozwalały mi na to wymiary korzeni to gotowałem w solance podobnie jak skorupy kokosa a te większe parzyłem wrzątkiem. Co prawda i tak lekko ''puszczały'' kolor ale po jakimś czasie przestały. Nie widzę różnicy w przygotowaniu korzenia który będzie całkiem pod wodą a takiego którego kilka centymetrów będzie wystawać ponad wodę, przecież nie będziesz gotował 95% długości korzenia a reszty nie zostawisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macudys Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Wiem , korzenie na to pozwolą aby je gotować w garnku są nie duże. Myślałem je gotować przez 2h w solance a potem do piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Norbi Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Ja do piekarnika nigdy nie wkładałem bo po co? Gotowanie w solance to nic innego jak namoczenie i odkażenie, później piekarnik czyli wysuszenie korzenia po to żeby znowu go namoczyć w zbiorniku? Ale Ty rób jak uważasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macudys Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Z tego co czytałem to solanka zabija 98% bakterii i ludzie piszą , żeby go jeszcze wyprażyć w piekarniku na 150 stopni i wtedy nie będzie pleśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.