fiwus Posted July 12, 2013 Share Posted July 12, 2013 Witam, kupiłem dzisiaj kilka barwniaków czerwonobrzuchych z nadzieją, że będzie wśród nich parka. Są to jeszcze małe okazy, dlatego tak ciężko było mi trafnie ocenić płeć, liczę jednak na pomoc ze strony użytkowników. Jedyne moje pytanie czy z pośród poniżej dodanych zdjęć jest jakiś samiec, czy same samice? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted July 12, 2013 Share Posted July 12, 2013 Moim zdaniem to są same samice... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Norbi Posted July 12, 2013 Share Posted July 12, 2013 Raczej samice chociaż ryby są jeszcze młode i ciężko określić ich płeć. Zrób zdjęcia tak żeby ryba była ustawiona bokiem i poproś ją żeby ładnie rozłożyła płetwy Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiwus Posted July 12, 2013 Author Share Posted July 12, 2013 czytałem, że samce posiadają na płetwie ogonowej kropeczki o żółtych krawędziach, niby nie każda sztuka u mnie te kropki ma... jakieś inne może pomysły po czym poznać? płetwy większość zaokrąglone Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiwus Posted July 12, 2013 Author Share Posted July 12, 2013 Dokładam kolejne zdjęcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Norbi Posted July 12, 2013 Share Posted July 12, 2013 Ciężko rozpoznać ale może zrobić to sam --> http://www.akwa-mania.mud.pl/archiwum/a121/a121,1.html Z doświadczenia wiem że samce rosną większe i mają płetwę grzbietową zakończoną ''ostro'' natomiast u samicy jest zaokrąglona, samice są też mniejsze i intensywniej ubarwione szczególnie w trakcie tarła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiwus Posted July 12, 2013 Author Share Posted July 12, 2013 Mimo wszystko ktoś pomoże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 12, 2013 Share Posted July 12, 2013 IMHO same samice.Samiec nie ma tak uwypuklonego brzucha + ma płetwe ogonową w kształcie "płomyka" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted July 12, 2013 Share Posted July 12, 2013 Potwierdzam, miałem i rozmnażałem barwniaki czerwonobrzuche. Są to samice. Samce mają ostro zakończone płetwy i są bardziej wydłużone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts