czoczo Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 (edited) Witam, zamierzam zacząć nawożenie solami mam zamiar kupić taki zestaw: http://allegro.pl/nawoz-duzy-zestaw-mikro-makro-sole-fe-inne-gratisy-i3368078091.html Co o tym sądzicie? ile tego kupić? a może ktoś poleci dobrego sprzedawcę lub stronę? Mój zbiornik: Akwarium: 72L 60*30*40, założone 09.06.2013r. Oświetlenie: standardowa pokrywa, lampa Polamp 15W T8 6500K,oraz Juwel-lite colour T5 24W, 6800K Filtracja: Hanza Aquaristic HJ-611B, wkład gąbka Podłoże: Aqua Substate II+ 6kg, Grys bazaltowy 15kg Rośliny: cabomba, ludwigia repens, cryptocoryne wendtii green, mech (nie wiem jeszcze jaki) Nawożenie: narazie mam aqua art classic oraz carbo, carbo 1ml dziennie, classic 4ml raz w tygodniu przy podmianie Woda: ph - 7,0 no3 - 25,0 mg/l no2 - 0,0 mg/l gh - >7od kh - 6od cl2 - 0,0 mg/l Obsada: narazie w akwarium żyją 2 slimaki helena, 1 krewetka amano, kilka krewetek red cherry, 12 neonów innesa, 6 otosków. Zaczynaj zdania z wielkiej litery. Ostrzegam ostatni raz, za następny będzie "bonus". Mapet Edited July 8, 2013 by Mapet Regulamin 6.1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 Co o tym sądzicie? Zestaw jest ok, cenowo nie wiem jak to wychodzi. ile tego kupić? Oblicz w kalkulatorze, a będziesz wiedział ile potrzebujesz i bęziesz w stanie policzyć na ile Ci starczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 Cenowo ok. Sole przydadzą się, chociaż do sensownego nawożenia jest ich za mało. Do nawożenia warto kupić testy na no3 i po4. Po co ? Żeby coś wlać musisz wiedzieć ile już tego masz po to, aby utrzymać właściwe relacje no3 do po4. No3 już masz wysoki i nie potrzebujesz dawkować. Wadą mieszanki makro jest to, że masz tam azot i fosfor razem, a ty już azotu nie potrzebujesz. Jak go wyeliminujesz z gotowej mieszanki. Polecam sole. Jeśli chcesz to odezwij się do mnie to pogadamy na skypie i powiem jak stosować sole i to liczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts