waxwall Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 (edited) Witam mam pewien problem z roślinkami w moim akwarium- a konkretniej mowiac porastaja jakimis glonami np mech ktory posiadam robi sie taki ciemny i nie chce rosnac , znwou inne roślinki jak wypuszcza nowe listki to po kilku dniach robia sie ciemne i brzydkie , mam rożne preparaty , ktore doradzili mi w sklepie zoologicznym , podaje parametry: NO3 - około 40-50 temp - 24-28 200 litrow dodatkowe oświetlenie pokrywy (razem 4 jarzeniowki )- świeca od 8- 21 filtracja wody wiltrem zewnetrzynym , cała dobe wraz z napowietrzaniem , prosze o pomoc gdzie popełniam bład jaki preparat stosowac by to znikneło i dlaczego tak wogole sie dzieje dołączyłem fotki tego zjawiska:) z Gory dziekuje za informacje , pozdrawiam Regulamin 6.1. Mapet Edited June 30, 2013 by Mapet Regulamin 6.1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xenonex Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Też miałem ten problem, w twoim akwarium brakuje składników odżywczych. Kup sobie odżywkę potasową tropicala (ok.13zł za 150ml) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waxwall Posted June 30, 2013 Author Share Posted June 30, 2013 (edited) Ale ja jakieś odżywki już mam kupione , to jeszcze tamtej brakuje ? Ostrzegam ostatni raz za następny taki post będzie bonus. Mapet Edited June 30, 2013 by waxwall Regulamin 6.1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Krasnorosty - poczytaj o nich. Za długo świecisz. Jakie oświetlenie (moc, barwa). Jaki filtr, jakie wkłady? Odłącz napowietrzacz, wybija Ci CO2 z wody. Jak długo funkcjonuje zbiornik, jakie podmiany (co ile, w jakiej ilości, jak przygotowana woda). Inne testy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 NO3 już na granicy - koniecznie trzeba zmniejszyć. Światło za długo. Poza tym ten regulamin w kwestii opisu baniaka nie jest taki głupi. A co podajesz to marna informacja - bardziej ile czego i kiedy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waxwall Posted June 30, 2013 Author Share Posted June 30, 2013 T5/865 -39 wat T5/830 -39 wat Do tego 2 standardowe jarzeniówki (nie pisze ile mają wat) były w obudowie a jaka barwa ? hmm... no 3 są białe aa 1 taka bardziej czerwona filtr BHW-303B wkłady - ceramiczne , plastikowe kuleczki , jakiś karbon (takie czarne jak wiegiel) i tkanina też jest , + lampa UVnapowietrzacz działa cała dobe , ale nie jest dużo tych bąbelków taka mała ilość ich leci to czy tez to źle?zbiornik istnieje miesiac inne testy - brak. Nie robiłem nic innego poza tym NO3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 (edited) To mało jeszcze czytałeś o akwariach Te standardowa oswietlenie to pewnie 6500. A ta czerwona to własnie ta co podaleś - 39W - 830. Jak w filtrze jest węgiel to lepiej go wyjąć. Lampa UV - czy jest włączona? Zbiornik istnieje miesiąc - a od kiedy są ryby?? I opisz ten baniak jak mówi o tym Regulamin - bo im więcej wybiórczych informacji podajesz tym więcej pytań się rodzi - a jak opiszesz zbiornik tak jak w regulaminie to : 1. Każdemu będzie łatwiej coś doradzić 2. Nie będzie ostrzeżeń Edited June 30, 2013 by karwos00 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Kolego, poczytaj o roślinach i akwarystyce, bo sposób zadawania Twoich pytań jest porażający. Polecam: http://forum.superakwarium.pl/nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.htmlhttp://forum.superakwarium.pl/post495582.html?hilit=przepis%20na%20akwarium%20ro%C5%9Blinne#p495582 Opisz akwarium wg http://forum.superakwarium.pl/glony-potrzebujesz-pomocy-opisz-zbiornik-t48154.html Później wróć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts