gibon2008 Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Witam Chciałem się dowiedzieć czy do akwarium roślinnego wystarczą mi te nawozy ? KH2PO4 MGSO4 KNO3 K2SO4 I jakiś chelat żelaza tylko nie wiem ilu procentowy najlepszy ? Oczywiście będzie CO2 z bimbrownicy no i kulki gliniano - torfowe . Czy coś jeszcze potrzeba ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Tak wystarczą, jako makro. Dokup jeszcze nawozy mikro. Ilu procentowy to bez różnicy. Czy coś jeszcze potrzeba ? Akwarium, woda, światło, żartuje żyzne podłoże jak chcesz mieć roślinniak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gibon2008 Posted June 23, 2013 Author Share Posted June 23, 2013 (edited) Niestety akwaria już mam od dawna zalane i zarybione i na razie nie zamierzam restartu a na dnie mam piach bardzo drobny . Edited June 23, 2013 by gibon2008 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Aqua artu lub intermag mieszany z chelatem żelaza. Nie u każdego intermag daje dobre efekty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sevek Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 U mnie nawóz micro z intermagu się nie sprawdził. Aktualnie używam Easy Life Profito i jest lepiej. Żelazo mam rozrobione osobno, tak jak resztę soli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gibon2008 Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 A czy nie lepiej mikro kupić w solach ? I np. w tym profitu widzę potas magnez a to chyba makro więc ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Nawóz mikro musi mieć tak samo odpowiednie proporcje pierwiastków których sa śladowe ilości (podajesz o wiele mniej jak makro) I sam nie jesteś w stanie namieszać odpowiednie dawki z chelatów. Zachowując odpowiednie proporcje względem siebie. Chyba że jesteś chemikiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gibon2008 Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 Więc ostatecznie : Makro ; KH2PO4 MGSO4 KNO3 K2SO4 Mikro; Easy Life Profito i będzie ok ? A tak wogólę przy 0,5 W/L jest sens nawozić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Tak i już jesteś na "granicy" podawania CO2. Poczytaj temat o nawożeniu akwarii HT (jeden z podklejonych). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gibon2008 Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 Ok czyli rozumiem że nawozy są ok . Więc gdy wpadnę do PL to zrobię spore zakupy . A co do nawozów czy jak są rozrobione to trzeba je trzymać w lodówce ? Czy temp. pokojowa jest ok ? Temp. około 22-26 C ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Ja nigdy nie trzymam. Na pewno lepiej, ale często powoduje to wytrącanie się niektórych pierwiastków gdyż ich rozpuszczanie w wodzie jest w dużej mierze uzależnione od jej temp. Suche sole możesz trzymać długo, roztwory lepiej rozrabiać mniejszą ilość, wszystko też zależy od wielkości akwarium i roślin. w jedych akwariach nawozów nie idzie dużo, w innych są wręcz pochłaniane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts