Jump to content

Małe nowe akwarium do narybku.

Recommended Posts

Witam, mam akwarium 112l. W nim kakadu i gupiki. Gupiki się trochę rozmnożyły i mam pytania.  Mam dodatkowo zbiornik nie używany 36l. Tylko mam do niego filtr i grzałkę nic więcej. Mogę ten narybek gupików wrzucić do tego akwarium? Bez piasku na dnie bez niczego całe gołe?  Woda będzie odstana kilka dni. A jak narybek podrośnie to sprzedam a te ładniejsze dam do głównego akwa. I czy też mogą być z tym narybkiem krewetki red cherry?

Wiesz co do gupików to miałem też na początku przygody z akwarystyką takie coś że wyławiałem narybek tyle że do kotnika ale po 3 tyg. miałem już ponad 40 sztuk narybku . No i zdecydowałem się wpuścić je z powrotem ,fakt wyżerka dla między innymi dla Gurami czy Bojownika była ale uratowało i przeżyło około 10 sztuk i to był dobry pomysł bo były to zdrowe i silne rybki . Oczywiście to twoja decyzja ale jeśli akwarium masz ustabilizowane i aktualne rybki zdrowe to będziesz się mógł spodziewać narybku co około 4 tyg od każdej z samic . A z tym kotnikiem noto zlej wodę z akwarium 112 do tego małego potrzebną ilość wsadź filtr i nie pochodzi ze 3 dni , będzie to lepszy i szybszy sposób na gotowy kotnik dla nich niż świeża woda . 

Najpierw wsadź filtr na choćby 2-3 tygodnie do starego akwarium by się nagromadziły bakterie nitro.

Piasek/żwir nie kosztuje majątku a to świetne siedlisko w/w bakterii i możesz w nim sadzić sadzić rośliny, nie wierzę że jakichś z przycinki nie znajdziesz ze starego akwarium.

Wodę lepiej użyć ze starego akwarium.

Krewetki możesz też tam trzymać jak będziesz dbał o niskie stężenie no3 a w tym celu przydały by się rośliny.