NemoX Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Witam, mam akwarium 112l. W nim kakadu i gupiki. Gupiki się trochę rozmnożyły i mam pytania. Mam dodatkowo zbiornik nie używany 36l. Tylko mam do niego filtr i grzałkę nic więcej. Mogę ten narybek gupików wrzucić do tego akwarium? Bez piasku na dnie bez niczego całe gołe? Woda będzie odstana kilka dni. A jak narybek podrośnie to sprzedam a te ładniejsze dam do głównego akwa. I czy też mogą być z tym narybkiem krewetki red cherry? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gibon2008 Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Wiesz co do gupików to miałem też na początku przygody z akwarystyką takie coś że wyławiałem narybek tyle że do kotnika ale po 3 tyg. miałem już ponad 40 sztuk narybku . No i zdecydowałem się wpuścić je z powrotem ,fakt wyżerka dla między innymi dla Gurami czy Bojownika była ale uratowało i przeżyło około 10 sztuk i to był dobry pomysł bo były to zdrowe i silne rybki . Oczywiście to twoja decyzja ale jeśli akwarium masz ustabilizowane i aktualne rybki zdrowe to będziesz się mógł spodziewać narybku co około 4 tyg od każdej z samic . A z tym kotnikiem noto zlej wodę z akwarium 112 do tego małego potrzebną ilość wsadź filtr i nie pochodzi ze 3 dni , będzie to lepszy i szybszy sposób na gotowy kotnik dla nich niż świeża woda . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NemoX Posted June 22, 2013 Author Share Posted June 22, 2013 A co z krewetkami też mogą tam być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Najpierw wsadź filtr na choćby 2-3 tygodnie do starego akwarium by się nagromadziły bakterie nitro. Piasek/żwir nie kosztuje majątku a to świetne siedlisko w/w bakterii i możesz w nim sadzić sadzić rośliny, nie wierzę że jakichś z przycinki nie znajdziesz ze starego akwarium. Wodę lepiej użyć ze starego akwarium. Krewetki możesz też tam trzymać jak będziesz dbał o niskie stężenie no3 a w tym celu przydały by się rośliny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts