ozyryss2 Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 witam ! mam problem z nitkami (krasnorostami) prawdopodobnie za dużo wlałem nawozu symfonii i mam mały problem sprawdziłem dzisiaj wodę i według testów kropelkowych zoolka jest tak : pH - 7,6 NO3- 10 TWW - 7 TWO- 14 proszę i pomoc jak mam poprawić wodę żeby pasowała do mojej obsady , poza tym pożyczyłem 3 małe kosiarki na nitki ale chyba są przejedzone i nie za bardzo się tym interesują zrobiłem wczoraj podmianę 5 l wody destylowanej , ograniczyłem karmienie , wyciąłem pół zarażonych chwastów EDIT przejrzałem większość tematów na różnych forach o krasnorostach i już zgłupiałem całkowicie ile tematów tyle sposobów podobno skuteczna jest kąpiel w roztworze z kwaskiem cytrynowym jak będzie bardzo źle to tego spróbuje na razie wrzuciłem torebkę ketapangu woda brązowa się zrobiła może trochę garbniki opanują te nitki dodatkowo podmieniam wodę co 2 dni po 15 L pół na pół z demineralizowaną by zbić pH nie wiem czy to wogule ma sens bo nitki jak rosły tak rosną obciąłem już prawie pół liści a ich tak jest coraz więcej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 To jeszcze powiedź jakie masz światełko w tym zbiorniczku i ile tej symfonii dajesz --- oraz podaj resztę testów. Samo zakwaszenie nic tobie nie da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozyryss2 Posted May 5, 2009 Author Share Posted May 5, 2009 światło mam 15wAqua-glo +15W Life-glo symfoni lałem po 5 ml po każdej podmianie ale ostatnio przez moja głupotę przy podmianie wyczyściłem filtr podmieniając 20 L i wlałem ta symfonie i od tego momentu nie mogę sobie poradzić z nitkami więcej testów niestety nie posiadam rośliny dostały mocnego kopa po tym nawozie byłem z niego bardzo zadowolony aż do teraz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 pH - 7,6 NO3- 10 pH za wysokie jak na te ryby, no3 ok. roślinom sprzyja takie stężenie a rybom nie szkodzi. krasnorosty... ja też walczyłem na przeróżne domowe sposoby łącznie z zacienieniem zbiornika na 10 dni i nic. Po wpuszczeniu kosiarek, podmianie wody co 3 dni, oraz diety i karmieniu co 2 dni kosiarki wzięły się do roboty, po krasnorostach ani śladu. swoją drogą, symfonia złota... polecam AquaBotanique Planta Activ Makro i Mikroelementy. W tym przypadku nic nie przedawkujesz bo dozownik podaje odpowiedią dawkę a rośliny rosną jak poj***ne. Symfoni dasz za dużo i masz kuku... nie jestem jakoś zwolennikiem takiego chałupniczego majsterkowania z nawozami... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 nie jestes zwolennikiem bo się na tym nie znasz Symfoni nie leje się po podminach tylko co dzięń w małych dawkach takie dozowanie połączone z obserwacją rośłin daje super efekty . 0czywiście jak się odpowiednio jeszcze zrobi tą symfonię . Nawozy kupne sa oki tylko ile kosztują??? a Symfonia hym tania sprawa . Jeszcze jedna sprwa nei wiem czy kolega wie Mówię do autora tematu ze Symfonia podnośi Twardość a więc dobrze by było podminiać wode na przefiltrowaną przez torf choć niejest to konieczne a moim zbiorniku 250 l nie zauważyłem zadnych drastycznych skoków tego parametru . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozyryss2 Posted May 6, 2009 Author Share Posted May 6, 2009 do zmiękczenie wody kupiłem coś takiego http://www.allegro.pl/item625111877_zoo ... awian.html mam pytanie stosował ktoś już takie woreczki czy pomagają , zrobiłem testy kranówki to wyszło ze ma gH 16 wiec jest dość twarda woda EDIT Dzisiaj rano jak wstałem to się przeraziłem poziomem nitek na niektórych moich roślinkach i doszedłem do wniosku że trzeba zrobić im kąpiel w kwasku cytrynowym wlałem 1,5 wody do miski i pól buteleczki kwasku cytrynowego sposób gdzieś wyczytałem po kąpieli 1,5 godzinnej roślinki wyjąłem wypłukałem starannie chyba z 10 razy i włożyłem do akwa i widzę ze nitki wypaliło zrobiły się pomarańczowe , mech to jest prawie caly pomarańczowy tak mi obrósł, nie wiem dlaczego ze niektóre roślinki są prawie cale w nitkach a niektóre sa kompletnie zdrowe a prądu wody nie ma bo jest deszczownica, za 2 dni okaże sie czy sposób był dobry czy roślinki do kosza :] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozyryss2 Posted May 9, 2009 Author Share Posted May 9, 2009 myślę że walka z krasnorostami wygrana po 2 dniach od kąpieli 80% nitek już nie ma, najgorzej zaatakowany mech jest prawie czyściutki i zieloniutki polecam ta metodę dla bardzo zaatakowanych roślin działa na krasnorosty , nitki i okrzemki żabienica była cała brązowa od okrzemków teraz jest mocno zielona szkoda tylko żę najpierw przyciąłem pół liści a potem znalazłem ten sposób teraz muszę się zaopatrzyć w jakieś dobry nawóz firmowy bo symfonia służy mi od 2 dni do podlewania kwiatków doniczkowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts