Jump to content

komercyjna hodowla ryb morskich

Recommended Posts

Witam.

Jak w temacie, chciałbym założyć do celów handlowych hodowlę ryb morskich i z tego co kocham zrobić sposób na życie.

Na początek chciałbym hodować około 5 gatunków niedużych rybek i takich na które jest popyt. Przy okazji jeśli będzie na to zapotrzebowanie zająć się urządzaniem akwariów morskich jak i słodkowodnych. Mam do przeznaczenia na ten cel około 15 tysięcy. Jak sądzicie czy taki pomysł ma możliwość powodzenia? Może macie jakieś sugestie i uwagi, a może ktoś z was już się tym zajmuje i mógłby coś doradzić.

Luna: Na forum wymagana jest poprawna pisownia - zdania zaczynamy z wielkiej litery.

Edited by Luna
Pisownia.

Za 15 tys to uda (może) Ci się założyć jedno akwarium. Być może przy takich samych parametrach i jednym sumpie udałoby się kilka zbiorników. Wydaje mi się, że tańszy jest import ryb i innego życia od rozmnażania w akwarium.

Nie myślę tu o zakładaniu wybajerowanych zbiorników do podziwiania (to w przyszłości bliższej lub dalszej), ale tylko o stworzenie im warunków do rozmnażania się. Na początek myślałem o 5 zbiornikach 50-100l i dwóch około 200l. Oczywiście jeśli chodzi o gatunki to błazenek to podstawa.

Edited by Luna
Pisownia.

w akwariach morskich żadnego doświadczenia na razie nie posiadam. jeśli chodzi o bajery miałem na myśli korale i tego typu rzeczy. tylko to co jest niezbędne.

Luna: Upominałam.

+1

Edited by Luna
Ostrzeżenie za pisownię.