jasiek181vip Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 (edited) Witam. Jak w temacie, chciałbym założyć do celów handlowych hodowlę ryb morskich i z tego co kocham zrobić sposób na życie. Na początek chciałbym hodować około 5 gatunków niedużych rybek i takich na które jest popyt. Przy okazji jeśli będzie na to zapotrzebowanie zająć się urządzaniem akwariów morskich jak i słodkowodnych. Mam do przeznaczenia na ten cel około 15 tysięcy. Jak sądzicie czy taki pomysł ma możliwość powodzenia? Może macie jakieś sugestie i uwagi, a może ktoś z was już się tym zajmuje i mógłby coś doradzić. Luna: Na forum wymagana jest poprawna pisownia - zdania zaczynamy z wielkiej litery. Edited June 4, 2013 by Luna Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 Za 15 tys to uda (może) Ci się założyć jedno akwarium. Być może przy takich samych parametrach i jednym sumpie udałoby się kilka zbiorników. Wydaje mi się, że tańszy jest import ryb i innego życia od rozmnażania w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwo Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 (edited) Z drugiej strony jeżeli mu się uda to rozkręcić na dużą skalę po pewnym czasie to raczej!!! Będzie się opłacać . Edited June 4, 2013 by Luna Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasiek181vip Posted June 3, 2013 Author Share Posted June 3, 2013 (edited) Nie myślę tu o zakładaniu wybajerowanych zbiorników do podziwiania (to w przyszłości bliższej lub dalszej), ale tylko o stworzenie im warunków do rozmnażania się. Na początek myślałem o 5 zbiornikach 50-100l i dwóch około 200l. Oczywiście jeśli chodzi o gatunki to błazenek to podstawa. Edited June 4, 2013 by Luna Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Jeśli masz czas, cierpliwość i kupę kasy to możesz się tym zająć, nikt Tobie nie zabroni. Zacznij małymi kroczkami i może uda ci się rozwinąć interes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Witam. Jak w temacie, chciałbym założyć do celów handlowych hodowlę ryb morskich i z tego co kocham zrobić sposób na życie. Z ciekawości zapytam jak duże/długie masz doświadczenie w akwarystyce morskiej ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 W morszczaku bez bajerów się nie da. Samo "nawożenie" musi być automatyczne (chyba że masz max czasu). Symulacja pływów i prądów.. Duże światło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasiek181vip Posted June 4, 2013 Author Share Posted June 4, 2013 (edited) w akwariach morskich żadnego doświadczenia na razie nie posiadam. jeśli chodzi o bajery miałem na myśli korale i tego typu rzeczy. tylko to co jest niezbędne. Luna: Upominałam. +1 Edited June 4, 2013 by Luna Ostrzeżenie za pisownię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 w akwariach morskich żadnego doświadczenia na razie nie posiadam. I od razu chcesz się brać za rozmnażanie na skalę zarobkową Nie chcę Cię zniechęcać, ale chyba chcesz wskoczyć na zbyt głęboką wodę. W każdym razie życzę powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts