Taiga Aisaka Posted May 27, 2013 Share Posted May 27, 2013 Mógłby ktoś mi je opisać? Posiadam 6 krewetek od pewnego czasu i chciałabym dowiedzieć się nieco więcej o ich zachowaniach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted May 27, 2013 Share Posted May 27, 2013 Wujek google nie krzywdzi. W internecie jest mnóstwo rzeczy na ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted May 28, 2013 Share Posted May 28, 2013 Posiadasz już te krewetki i dopiero teraz szukasz informacji na temat ich zachowań? Wyjątkowo odpowiedzialnie: najpierw kupić zwierzaki a dopiero później o nie pytać... Odnośnie samych zachowań. Krewetki o silnym instynkcie stadnym, wyraźnie da się zaobserwować hierarchię w grupie. Hodowałam je przez kilka lat w akwarium 54l i zauważyłam nawet który osobnik dominował w stadzie (największa 5-cio centymetrowa samica). Są żarłoczne i potrafią skutecznie odpędzać konkurencję od pożywienia. Z ciekawostek: czasem zdarzają się osobniki mogące wykazywać drapieżne skłonności wobec drobnych ryb lub mniejszych krewetek innych gatunków. Wątek dotyczący krewetek amano: http://forum.superakwarium.pl/topic/5217-caridina-japonica-krewetka-amano/ W skrócie - bardzo efektywnie radzą sobie z odpadkami i glonami w zbiorniku, zalecany litraż to minimum 40l gdyż do małych nie należą i żyją w grupie. Nie odchowasz larw w słodkiej wodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts