popowski15 Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Witam, chciałbym się dowiedzieć czy może się coś stać, jeśli jutro wstawię oświetlenie 48 w. Od zawsze w moim 75 litrowym akwarium było 15 w, (mam okrzemki). Chcę wiedzieć, żeby być przygotowanym w razie czego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cross Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Tak.. stanie się. Woda ci szybciej będzie parować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Jak nie zapewnisz CO2 i stabilnego nawożenia to będziesz miał glony. Rośliny zaczną szybciej rosnąć i szybko zużyją budulec a gdy pojawią się braki (czegokolwiek) od razu wystartują glony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
popowski15 Posted May 22, 2013 Author Share Posted May 22, 2013 Dziękuję, Wam za odpowiedzi. Czy możecie mi podać nazwę jakiegoś dobrego nawozu dla roślin ? I czegoś przeciw glonom ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 (edited) Nie ma innego sposobu na glony, niż odpowiednie nawożenie roślin Dobór oświetlenia jest też istotny. Zapewniając odpowiednie wartości minerałów, sprawisz, że rośliny nie dadzą szans glonom. Ja osobicie polecam sole: KNO3, K2HPO4, K2SO4, MgSO4, Fe 13% Edited May 22, 2013 by Beniek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cross Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 Nie ma innego sposobu na glony, niż odpowiednie nawożenie roślin Dobór oświetlenia jest też istotny. Zapewniając odpowiednie wartości minerałów, sprawisz, że rośliny nie dadzą szans glonom. Ja osobicie polecam sole: KNO3, K2HPO4, K2SO4, MgSO4, Fe 13% A glonojady wyszły z mody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 A glonojady wyszły z mody? ...a glonojady (zbrojniki niebieskie) glonów nie jedzą.... Może jak są małe to jeszcze i tak. Lepsze są ślimaki i krewetki ale glony i tak szybciej rosną niż da się jej zjeść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
popowski15 Posted May 22, 2013 Author Share Posted May 22, 2013 A co sądzicie o tym ? http://allegro.pl/sera-florena-100ml-400l-nawoz-dla-roslin-i3209690668.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 (edited) Hmm jakoś nie jestem przekonany do tego nawozu. Zakup sole mikro oraz makro, do tego CO2 i będzie jak na drożdżach Edited May 22, 2013 by Beniek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mako Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Witam, Nawozy to jedna sprawa. Swego czasu moderator właśnie na tym forum powiedział, że 95% problemów z glonami, roślinami wiążą się z brakiem CO2. Mam wieloletnie doświadczenie w tej kwesti. Jeżeli chcesz mieć 95% mniej problemów w akwarium stosuj CO2. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts