migotkaa48 Posted May 9, 2013 Share Posted May 9, 2013 Witam wszystkich ! Mam spory problem ponieważ coś się dzieje z moim welonem. Rybkę mam już od 1,5 roku i do tej pory wszystko było dobrze. Jakiś czas temu zauważyłam, że na końcach płetw i ogona ma dziwne przebarwienia. Początkowo były one prawie niezauważalne... delikatny jasno szarawy odcień. Z dnia na dzień kolor nabierał intensywności. Czytałam trochę o czymś takim w internecie i podejrzewam, że może to być gnicie płetw... to są tylko moje przypuszczenia ponieważ kompletnie się na tym nie znam. Co do warunków w jakich żyje rybka to : akwarium 60l (bodajże) + dobry filtr. Dołączam również zdjęcia mojej schorowanej Maliny. Bardzo prosiłabym o pomoc tym temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belzebub532 Posted May 9, 2013 Share Posted May 9, 2013 Raczej to jest martwica pletw, już tłumacze czym jest spowodowana a mianowicie złymi warunkami życia,zero roślin czyli zła jakość wody,brak podłoża czyli mało bakterii które rozkładały by efekt uboczny przemiany materii i na sam koniec wisienka na torcie którą jest straszna ciasnota w tym akwarium absolutnie nie można trzymać takiej ryby,podaj więcej informacji to powiem ci co jeszcze jest nie tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
migotkaa48 Posted May 9, 2013 Author Share Posted May 9, 2013 ... ale jest i żywa roślinka i podłoże w postaci piasku.. i przez tyle czasu było okej. Te płetwy zaczęły czernieć dosłownia z dnia na dzień. Przy oczyszczaniu akwarium wymieniam 20 % wody. Czy można w jakiś leczniczy sposób zapobiec tej chorobie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belzebub532 Posted May 9, 2013 Share Posted May 9, 2013 Było dobrze a w końcu złe warunki dały o sobie znać,jedna roślinka to mało przy welonie bo strasznie brudzi a litraż jest makabryczny,nawet jak ja wyleczysz to takie historie będą na porządku dziennym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
migotkaa48 Posted May 9, 2013 Author Share Posted May 9, 2013 Ma 60 l , a na jednego welona niby powinno być 80 l , także uważam, że nie jest najgorzej. Ponawiam jednak pytanie jak to leczyć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted May 9, 2013 Share Posted May 9, 2013 Na jednego welona minimum to 100 l. Czyli Twój ma połowę.\Reszta jak wyżej pisano. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts