karwos00 Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Witam Chcę zakupić Filtr RO - z wiadomych względów. Do podmiany ok 20-30 litrów tygodniowo. Potrzebuję porady co do producenta. Ewentualnie jakiś model sprawdzony przez Was który się nadaje do takiego wykorzystania - baniak nie duży to i wymaganie nie za wielkie. Dzięki za sugestie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Kup z wkładami wymiennymi co 6 m-cy (firmowe), pozostałe najczęściej wymienia się co 2-3 miesiące (skośnookie). Membrany im droższe (wyższe GPD) tym lepsze (więcej wody w krótszym czasie) Pamiętaj też, że wymianę robisz jak płyn hamulcowy w samochodzie - co 2 lata lub co 60 tyś. km (przykład) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 To jak najbardziej wiem - bardziej mi chodziło o wskazanie konkretnego produktu który został już przetestowany. Oglądam np : http://www.zooplus.pl/shop/rybki/techni ... rle/294541 i inne - ale parametry wszystkich są te same - może inaczej - oglądam o tych samych parametrach ale nieoceniona jest opinie użytkownika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 www.osmozaserwis.pl Tanio, miła obsługa bez naciągania i doradzą wg potrzeb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 Niestety nie mają tam prostych RO bez zbiornika - ze zbiornikiem zajmie mi za dużo miejsca - dlatego poszukuje w zasadzie RO-3 żeby używać go tylko do Akwarium. Znalazłem coś takiego: http://www.hydrolife.pl/RX_AFRO3_ECO_Ak ... l-451.html Polskie (raczej) i małe - ale pytanie czy ktoś używał i może powiedzieć że nada się do w/w celu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Tam kupisz co chcesz i bez zbiornika też - poszukaj dobrze lub zadzwoń 8-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 Ok dzięki za info - podzwonię i na pewno po zakupie opisze jak się sprawuje. EDIT: Ok to filtr już namierzony - teraz montaż. Jako że jeszcze go w rękach nie mam - mam pytanie co do montażu. Chciałbym odpływ podłączyć do spłuczki. kombinuję tak - w filtrze jest doprowadzenie wody, odpływ RO i odpływ odpadu. Do spłuczki idzie woda "ze ściany" - otwarciem zaworu reguluje pływak w spłuczce. Czy podłączenie w szereg - miedzy "scianą" a spłuczką - czyli doprowadzenie wody do ściany a odprowadzenie odpadu do spłuczki spowoduje że filtr będzie filtrował tylko po spuszczeniu wody i otwarciu zaworu przez pływak?? Czy takie rozwiązanie - czyli w sumie zamykanie odpływu odpadu nie uszkodzi membrany? odpływ RO byłby podłączony do zbiornika na RO. Jeżeli to jednak jest niedopuszczalne i uszkodziłoby membranę jedynym wyjściem byłoby zamontowanie zaworu pływakowego między "ścianą" a filtrem - pływak uruchamiałby przepływ przez filtr a odpływ odpadu skierowany byłby do spłuczki. Woda RO produkowana byłaby tylko po spuszczeniu wody. To rozwiązanie jest jednak trudniejsze w wykonaniu bo wymaga ingerencji w sam pływak. Macie jakieś doświadczenia w takim montażu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 14, 2013 Author Share Posted May 14, 2013 Filtr zakupiony na allegro - podłączony - pierwsze filtrowanie - ok godziny - na 18litrów odpadu ok 2,8litra litra czystej. Membrana 75. Na potrzeby akwa i herbaty wystarczy. EDIT: Właśnie nalecialo ok 6l czystej - czyli w ściek poszło ok 40l - a licznik wskazał zużycie ok 3litrów - czy to możliwe że tak mały przepływ - ok 20/h jest poniżej progu mierzalności licznika?? Czuję się trochę nieswojo nie mając wpływu na kradzież. (licznik pokazuje 3 miejsca po przecinku - czyli co do litra więc widzę dokładnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yellovv Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 Witam! Mam pytanie chciałem kupić ten filtr: http://allegro.pl/filtr-wody-akwarystyczny-osmoza-ro-4-100-gpd-demi-i3415193497.html Czy ktoś może coś powiedzieć na jego temat, warto/nie warto ktoś może coś innego poleca ogólnie mogę wydać na ten cel właśnie coś w granicach 250-270 zł. Prosił bym o jakąś opinie bo chciałem coś sobie dziś zamówić to może na weekend dostane i sobie zamontuje to cudo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted July 31, 2013 Author Share Posted July 31, 2013 Ja kupiłem za 125zl i działa cały czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts