kaczuchex Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Witam Was drodzy forumowicze. Chciałbym żeby bardziej doświadczeni odemnie wypowiedzieli się lub zaproponowali jakieś wyjście z mojej sytuacji: Posiadam pokrywe na akwarium 50x30 a w niej miejsce na jedną świetlówke T8/14W 35cm Moim "marzeniem" byłoby dołożyć do niej drugą taką świetlówke( jakoś bym ją ulokował obok istniejącej) Dziś zajrzałem do pokrywy i znalazłem coś takiego(załącznik) Statecznik podejrzewam że jest tylko do 15W więc przyłączenie drugiej świetlówki do niego może doprowadzić do uszkodzenia? Może ktoś montował coś takiego u siebie? Zależałoby mi na pozostaniu przy T8 gdyż mam już na stanie takową świetlóweczke. Bardzo prosiłbym o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Kup statecznik elektroniczny 2x 15W, a ten co masz to wywal. Ew. możesz kupić magnetyczny 30W, z tym, że one mocno się grzeją i miałbym wątpliwości, czy nowy statecznik (magnetyczny) nie byłby w stanie przytopić pokrywy (miałem parę takich sytuacji). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczuchex Posted May 3, 2013 Author Share Posted May 3, 2013 Chyba przejrzalem całe to forum i najlepszą opcją będzie statecznik elektroniczny z posplitej energooszczędnej żaróweczki. Post zdaje się użytkownika: dziki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Ja mam statecznik z kompaktówki i nie narzekam. Wszystko śmiga już ponad pół roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts