adrianooo Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Witajcie. Chciałbym się dowiedzieć ponieważ planuje zrobić akwarium ze skałami. chciałbym sie dowiedzieć jakie skały nie zatwardzają wody oraz nie zmieniają jej parametrów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Sucha skała, kamień itp polewasz (zakraplasz ocet - pieni się bąbelkuje itp - zatwardza. Wszystkie wapienne, z nalotem rdzawym, rozpadające się w rękach, piaskowce itp się za bardzo nie nadają. Niektóre sklepy mają dużo kamieni na wagę i czasami opłaca się kupić niż szukać w terenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Zatwardzają wodę skały zawierające węglan wapnia. Węglany są nawet w piasku. Generalnie węglany są we wszystkich skałach czwartorzędowych. Polej kwasem solnym 10% lub octem, jeśli pieni to zawiera węglany. Polecam do akwarium neogeńskie piaski, które nie zawierają węglanów (wtedy ich nie było na terytorium Polski). Są koloru błękitnego. Trafiają się niezmiernie rzadko i nie są zanieczyszczone chemią. U mnie są spotykane raz na 1,5 roku w ilości 1kg. Czasem na zamówienie zbieram większe ilości. Drogie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmelek Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Ja w moich akwariach używam łupka szarogłazowego. Nie zatwardza wody i nie zmienia jej parametrów. A wygląda ciekawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrianooo Posted April 20, 2013 Author Share Posted April 20, 2013 Rozumiem że np wapień filipiński i nic podobnego nie wchodzi w grę? Poszukuję białej skały i dlatego pytam. Regulamin 6.1. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Microkrajobraz Azja - widziałem coś takiego w jednym ze sklepów w B-stoku - dość jasne i ładne - ale zależy do czego. Oczywiście nie jednolita jasność i nie biała tylko z jasnościami A całkiem białe - białe otoczaki np w OBI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrianooo Posted April 20, 2013 Author Share Posted April 20, 2013 Chodzi mi o skały w tym stylu. http://www.google.pl/imgres?hl=pl&biw=1 ... 103&ty=105 Mam nadzięję że nie złamałem regulaminu żadnego tym zdjęciem. Planuję zrobić akwarium coś na wzór tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Tak właśnie wyglądał microkrajobraz Azja - skała w sklepie Kameleon w Białymstoku - ceny nie pamiętam - ale coś miedzy 11 a 20 za kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrianooo Posted April 20, 2013 Author Share Posted April 20, 2013 Niestety ale do Białegostoku mam 360 km więc raczej nie opłaca mi się jechać Poszukam coś bliżej a nie wiesz może jak dokładnie nazywają się te kamienie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts