Jump to content

[25l] Czyli domek dla krewetek hummel i Sakura Red. Aktualka

pinakolada
 Share

Recommended Posts

Witam. Oto moje akwarium 25l. Trochę się pozmieniało:

-podłoże żwirek + ziemia ogrodowa
-filtr jakiś najtańszy z allegro z wkładem z zeolitu
-oświetlenie Aquael EcoLight 11W
-Akwarium ma ok 2 lata

Rośliny:
-java moss
-china moss
-anubias barteri var. nana
-rogatek sztywny
-rzęsa wodna

Niedługo dojdzie jeszcze jakiś mech i subwassertang.

Obsada:
-3 x gupik
-stado Red Cherry

Na dniach dojdą:
-10 Sakura Red
-7 krewetek hummel

Nawożenie: Planta Garnier Carbo, Clasic, K+
Świecę 10h dziennie.

Stosuję także szyszki olchy czarnej.

Jak dojdą humele i sakury to zrobię zdjęcię i wstawię. Mam zamiar dodać jeszcze rurki bambusowe aby krewetki miały się gdzie chować. Jak na razie nie zauważyłam, aby gupiki atakowały maluchy a jeśli zaczną to będą musiały znaleźć nowy dom :)

Czekam na opinie. Akwarium jest w fazie zarastania bo nie dawno doszedł rogatek i zmieniałam podłoże.

Piszcie co o tym sądzicie tylko szczerze:) Bardzo mi na tym zależy.

post-16611-13685174427707_thumb.jpg
post-16611-13685174428185_thumb.jpg
post-16611-13685174428609_thumb.jpg

No ogólnie mam gruby żwir na ziemi także nic się nie przedostaje i dodatkowo zabezpieczone siatką. Myślę że nie będzie źle, gdyż hummele będą od hodowcy, który hoduje je w zwykłej kranówce i bez specjalnych podłoży. Anubiasy z tego co wiem to byle nie były uszkodzone. U mnie są w całości :) No okaże się...mama nadzieje że będzie wszystko ok :) No miałam RC i anubiasy im nie przeszkadzały absolutnie. Wydałam je na rzecz Sakur i Humeli ale widzę że młode są w akwarium:) Widocznie zdążyły się wykluć przed wydaniem.

Bardzo jestem ciekawy hummeli. No tak właśnie z tymi anubiasami piszą ale nikt tego nie potwierdził. Ja tam wolę chuchać na zimne ;) od siebie wyjąłem. No to czekam niecierpliwie na zdjęcia. I wyławiaj szybko maluchy żeby sakury pozostały czyste.

No taki był zamiar a tu niespodzianka :) Oczywiście jak tylko się zaaklimatyzują na drugi dzień pstrykam zdjęcia i wstawiam Sakur i hummeli. Sama nie mogę już się doczekać. No ja anubiasy zostawię. Ta ilość co mam teraz to jeszcze nic :) Nie dawno sprzedałam kłącze 30 cm z odnogami bocznymi. Jak małe RC podrosną i da się je wyłapać to je wydam. Na razie to ciężko je w ogóle je dojrzeć w tym moim "buszu" ;)

Moje RC po 2 tygodniach nosiły już jaja od wpuszczenia (a ponoć nie miały jeszcze odpowiedniego wieku). Akwarium wtedy było porośnięte anubiasem w 60%. Amano też z powodzeniem z anubiasem się chowają.

Miałam tak kiedyś flame moss ale niestety od środka robił się brązowy jak już się ładnie rozrósł. A mam pytanie co to za mech na którym siedzie jedna krewetka Sakura?

Dołączam kolejne zdjęcie hummeli. Niestety przez transport utraciły biel ale mam nadzieję że wrócą kolorki ;)

post-16611-13685174435919_thumb.jpg

10 Sakur i 7 hummeli :) W końcu coś się rusza na dnie. Sakury zrobiły się jakby je ktoś farbą odblaskową pomalował a hummele powoli odzyskują biel.

No i minęła pierwsza noc i pierwsza kolacja w nowym mieszkanku. Co niektórzy wyładniali przez ten czas ;)

post-16611-1368517444258_thumb.jpg

No i doszło trochę subwassertangu, wywłócznik oraz christmass moss (chyba :)). A oto efekty.

post-16611-13685174517386_thumb.jpg

No powyżej wstawiłam jedno aktualne. Jutro z akwarium wylatują gupiki, bo mnie strasznie wkurzają. Była już pierwsza przycinka rogatka i dosadzanie. Małe krewety urosły z 3mm. Sakury też trochę podrosły. z Hummeli na razie rządna samica nie nosi jaj...

No i mała galeria jak prosiłeś :)

post-16611-1368517452427_thumb.jpg

post-16611-13685174523882_thumb.jpg

post-16611-13685174524661_thumb.jpg

post-16611-13685174525038_thumb.jpg

post-16611-13685174525491_thumb.jpg