pinakolada Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Witam. Oto moje akwarium 25l. Trochę się pozmieniało:-podłoże żwirek + ziemia ogrodowa-filtr jakiś najtańszy z allegro z wkładem z zeolitu-oświetlenie Aquael EcoLight 11W-Akwarium ma ok 2 lataRośliny:-java moss-china moss-anubias barteri var. nana-rogatek sztywny-rzęsa wodnaNiedługo dojdzie jeszcze jakiś mech i subwassertang.Obsada:-3 x gupik-stado Red CherryNa dniach dojdą:-10 Sakura Red-7 krewetek hummelNawożenie: Planta Garnier Carbo, Clasic, K+Świecę 10h dziennie.Stosuję także szyszki olchy czarnej.Jak dojdą humele i sakury to zrobię zdjęcię i wstawię. Mam zamiar dodać jeszcze rurki bambusowe aby krewetki miały się gdzie chować. Jak na razie nie zauważyłam, aby gupiki atakowały maluchy a jeśli zaczną to będą musiały znaleźć nowy dom Czekam na opinie. Akwarium jest w fazie zarastania bo nie dawno doszedł rogatek i zmieniałam podłoże.Piszcie co o tym sądzicie tylko szczerze:) Bardzo mi na tym zależy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Mi się podoba oprócz tej przyssawki na szybie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 No wiem ale szkoda mi mchu a tam najlepiej rośnie Jak rogatek się rozrośnie to mam nadzieję że ją przysłoni chociaż trochę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Ładnie, tylko czekać aż się rozrośnie i zasłoni przyssawkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 hehe no tak ta nieszczęsna przyssawka. Kupię przeźroczystą to może nie będzie tak biła po oczach Nic innego nie wymyślę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooler Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Wszystko ładnie, ale ciekawe jak ziemia wpłynie na hummele. Bo redki to u mnie na ziemi szaleją. I na wielu forach dwojako wypowiadają się na temat anubiasów w krewetkarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 No ogólnie mam gruby żwir na ziemi także nic się nie przedostaje i dodatkowo zabezpieczone siatką. Myślę że nie będzie źle, gdyż hummele będą od hodowcy, który hoduje je w zwykłej kranówce i bez specjalnych podłoży. Anubiasy z tego co wiem to byle nie były uszkodzone. U mnie są w całości No okaże się...mama nadzieje że będzie wszystko ok No miałam RC i anubiasy im nie przeszkadzały absolutnie. Wydałam je na rzecz Sakur i Humeli ale widzę że młode są w akwarium:) Widocznie zdążyły się wykluć przed wydaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooler Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Bardzo jestem ciekawy hummeli. No tak właśnie z tymi anubiasami piszą ale nikt tego nie potwierdził. Ja tam wolę chuchać na zimne od siebie wyjąłem. No to czekam niecierpliwie na zdjęcia. I wyławiaj szybko maluchy żeby sakury pozostały czyste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 No taki był zamiar a tu niespodzianka Oczywiście jak tylko się zaaklimatyzują na drugi dzień pstrykam zdjęcia i wstawiam Sakur i hummeli. Sama nie mogę już się doczekać. No ja anubiasy zostawię. Ta ilość co mam teraz to jeszcze nic Nie dawno sprzedałam kłącze 30 cm z odnogami bocznymi. Jak małe RC podrosną i da się je wyłapać to je wydam. Na razie to ciężko je w ogóle je dojrzeć w tym moim "buszu" Moje RC po 2 tygodniach nosiły już jaja od wpuszczenia (a ponoć nie miały jeszcze odpowiedniego wieku). Akwarium wtedy było porośnięte anubiasem w 60%. Amano też z powodzeniem z anubiasem się chowają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 17, 2013 Author Share Posted April 17, 2013 No i tak jak obiecałam dodaję zdjęcia nowych mieszkańców. W prawdzie to jeszcze "podlotki" ale zobaczymy co z tego da Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamikaze Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 No wiem ale szkoda mi mchu a tam najlepiej rośnie Jak rogatek się rozrośnie to mam nadzieję że ją przysłoni chociaż trochę Można było wziąć kępkę mchu i obwiązać żyłką dookoła cycka na przyssawce. Nic by nie było widać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 17, 2013 Author Share Posted April 17, 2013 Miałam tak kiedyś flame moss ale niestety od środka robił się brązowy jak już się ładnie rozrósł. A mam pytanie co to za mech na którym siedzie jedna krewetka Sakura? Dołączam kolejne zdjęcie hummeli. Niestety przez transport utraciły biel ale mam nadzieję że wrócą kolorki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooler Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 No i się doczekałem. Krewecie super. Widać, że jeszcze zestresowane ale spokojnie się wybarwią. I ile zawitało do Twojej bańki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 18, 2013 Author Share Posted April 18, 2013 10 Sakur i 7 hummeli W końcu coś się rusza na dnie. Sakury zrobiły się jakby je ktoś farbą odblaskową pomalował a hummele powoli odzyskują biel. No i minęła pierwsza noc i pierwsza kolacja w nowym mieszkanku. Co niektórzy wyładniali przez ten czas No i doszło trochę subwassertangu, wywłócznik oraz christmass moss (chyba ). A oto efekty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooler Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Jak tam się rozwija bańka i krewety? Może jakaś zdjęcia? Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 No powyżej wstawiłam jedno aktualne. Jutro z akwarium wylatują gupiki, bo mnie strasznie wkurzają. Była już pierwsza przycinka rogatka i dosadzanie. Małe krewety urosły z 3mm. Sakury też trochę podrosły. z Hummeli na razie rządna samica nie nosi jaj... No i mała galeria jak prosiłeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts