Kot-akwarysta Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Mam akwarium 54l.Rybki: 5 gupików(2 samce,3 samice - w ciąży ), 3 molinezje(1 samiec,2 samice - jedna chyba w ciąży), 2 kiryski(parka) i 2 ślimaki ampularia. Chciałbym dokupić krewetki, neony inessa, glonojada małego. Co proponujecie? Jakieś sugestie??? Rośliny i glony: 1 kabomba karolińska, 1 gałęzatka kulista, 4 inne roślinki. ph: ok.7 temp: 24 - 25 stopni PS: Jeżeli ten temat już istnieje,poruszyłem go w złym dziale, lub zrobiłem coś innego niezgodnego z zasadami forum - przepraszam i proszę o wyrozumiałość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Na glonka za mało miejsca. Kirysy są stadne. Poczytaj o znaczeniu twardości wody dla ryb. Gupiki wolą wodę twardszą, neony bardziej miękką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot-akwarysta Posted April 9, 2013 Author Share Posted April 9, 2013 Ok. Poczytam. Słyszałem że moje molinezje mogą zjeść mi krewetki które kupię(red cherry, orange, white pearl lub blue pearl). Czy rzeczywiście mogą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 Tak. Molki często polują na młode krewetki. Jeśli miałbyś bardzo dużo roślin dorosłe się utrzymają. Możesz zapomnieć jednak o rozrastającej się populacji krewetek. Jeśli molki się wykocą, a to raczej pewne przy dużej ilości kryjówek, to narybek systematycznie będzie wyjadał maluszki krewetek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot-akwarysta Posted April 10, 2013 Author Share Posted April 10, 2013 W takim razie kiedy ''molki'' podrosną, oddam lub sprzedam je komuś. Jeżeli się rozmnożą, zrobię to samo - mam już chętnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts