bartek18 Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Witam chcę się dowiedzieć jakie rośliny mogą rosnąć w piasku. I co jest lepsze piasek, czy żwirek ? Pytam, ponieważ znalazłem informację, że gdy trzymamy w akwarium glonojada to jego ''brudy'' łatwiej jest zbierać z piasku niż ze żwirku, więc dlatego nie wiem czy kupić żwirek, czy piasek, a o piasku znalazłem, że może powodować niedotlenienie korzeni i wtedy mogą pomóc świderki, ale w akwarium mam zamiar trzymać bocje więc świderki mogłyby zostać zjedzone, więc nie wiem co wybrać. Proszę o szybką odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Jeżeli chcesz mieć roślinniak i ogólnie rośliny to Ci radzę żwirek najlepiej jednolity o granulacji 3-5 mm ( taki jest najlepszy ) . Piach do Malawi i Tanganiki Oczywiście w każdym akwarium możesz mieć piach to też zależy od gustu i od ryb :D ja polecam żwirek a pod spód substrat np ASII+ a na wierzch bazalt czarny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Na piasku będzie widać cały brud jaki na nim wyląduje. Jak chcesz możesz zrobić plażę albo jakąś ścieżkę z piasku. Ja osobiście polecam zrezygnowanie z piasku, danie ziemi albo substratu na dno i na to żwirek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek18 Posted April 1, 2013 Author Share Posted April 1, 2013 Właśnie myślałem, żeby zrobić taką plaże. Piasek, też dla tego, że chcę mieć tam długonosa. Jakie roślinki mogłyby rosnąć w części ze żwirkiem a jakie w części z piaskiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Większość roślin będzie miała kłopoty. Mała cyrkulacja wody i mała ilość tlenu w samym podłożu może powodować gnicie i obumieranie korzeni. Rośliny o delikatnych korzeniach, np. nurzaniec, nadwódka będą rosły bez problemów, a rośliny o większych korzeniach, np. żabienica, im mogą zacząć gnić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts