Jump to content

Rośliny, które mogą rosnąć w piasku ?

bartek18
 Share

Recommended Posts

Witam chcę się dowiedzieć jakie rośliny mogą rosnąć w piasku. I co jest lepsze piasek, czy żwirek ? Pytam, ponieważ znalazłem informację, że gdy trzymamy w akwarium glonojada to jego ''brudy'' łatwiej jest zbierać z piasku niż ze żwirku, więc dlatego nie wiem czy kupić żwirek, czy piasek, a o piasku znalazłem, że może powodować niedotlenienie korzeni i wtedy mogą pomóc świderki, ale w akwarium mam zamiar trzymać bocje więc świderki mogłyby zostać zjedzone, więc nie wiem co wybrać. Proszę o szybką odpowiedź.

Jeżeli chcesz mieć roślinniak i ogólnie rośliny to Ci radzę żwirek najlepiej jednolity o granulacji 3-5 mm ( taki jest najlepszy ) . Piach do Malawi i Tanganiki :)

Oczywiście w każdym akwarium możesz mieć piach to też zależy od gustu i od ryb :D :D ja polecam żwirek a pod spód substrat np ASII+ a na wierzch bazalt czarny :)

Większość roślin będzie miała kłopoty.

Mała cyrkulacja wody i mała ilość tlenu w samym podłożu może powodować gnicie i obumieranie korzeni. Rośliny o delikatnych korzeniach, np. nurzaniec, nadwódka będą rosły bez problemów, a rośliny o większych korzeniach, np. żabienica, im mogą zacząć gnić.