HattoriH Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 - temperatura wody - około 27C - czym karmimy rybki oraz ile razy dziennie - dwa razy dziennie, kryl zamrożony, kryl w płatkach oraz trzy inne rodzaje suchego - jak często i ile podmieniamy wodę w akwarium,odmulanie dna - raz w tygodniu z udmulaniem, około 30% wody - dokładny opis choroby (obowiązkowe dobrej jakości zdjęcie poszkodowanych/całego zbiornika) - rybki są żwawe, walczę ostatnio z ospą, ale ona nie jest problemem. Problemem są tęczanki a raczej dziwny biały nalot na ich ustach - tylko one tak mają, reszta ryb jest od tego wolna - pojemność akwarium (mogą być też wymiary) - 126l - obsada ryb w akwarium (gatunki i ilość) - 6 otoski, 2 ramirezy, 3 gupiki, 10 tęczanek nenowych - obecność żywych roślin(ilość i gatunki, ocena kondycji) - stan dobry, około 12 gatunków - jakie preparaty chemiczne były dodawane ostatnio do wody i z jakiej przyczyny - dodawałem Ichtio, powodem jest ospa, chore na nią są tylko ramirezy - czy akwarium dojrzało minimum 2 tygodnie(cykl azotowy w akwarium). Tak, mam je około 6tyg - podanie stężenia NO2, NO3, pH itd. nie posiadam testów - filtracja i sprzęt w akwarium (modele, firmy) - filtr FZN-3, grzałka 100W Tydzień emu zakupiłem tęczanki - liczba 7 sztuk, po dniu zauważyłem biały nalot na "wargach", myślałem, że to wina zamrożonego pokarmu, kryl drobny. Wczoraj zakupiłem dodatkowe 3 sztuki tęczanek i już dzisiaj mają białe usta. Reszta ryb bez objawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dulle Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Czy podgrzewasz pokarm mrożony przed podaniem? Do temp. pokojowej oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HattoriH Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.