Jump to content

Malawi Obsada pod Lombardoii

dawide
 Share

Recommended Posts

Witam. Chciałbym zebrać informację jakie rybki mogę trzymać razem z Lombardoii tak żeby żyły w zgodzie i nie pozagryzały się?

Zależy mi na gatunkach niepospolitych jednak wymagajace niezbyt wyśrubowanych warunków.

Z góry dzięki za pomoc

Pospolite również są Lombardoii, wiec w czym problem?

M. auratus jest agresywną pielęgnicą, która na pewno zapewni Ci porządne wrażenia. Jak sam osobiście nie przepadam za Malawi, to ten gatunek chętnie bym pielęgnował

A zapytam inaczej... W jaki sposób mam dobierać obsadę? Na zasadzie wysoce agresywne z wysoce agresywnymi czy są jakieś inne czynniki? Np. na innym forum pisano mi że nie można trzymać Lombardoii z Livingstonii,natomiast doradziłem się znanego profesora i specjalisty od Malawi który absolutnie tą tezę obalił. Przyznam że mam trochę mętlik w głowie, i chciałbym dowiedzieć się na jakiej zasadzie powinienem dobierać obsadę tak żeby jedne drugich nie zagryzły. Bo na forum bądz co bądź każdy poda mi gatunek który jemu się podoba.

Najłatwiej jednogatunkowe.

Najefektowniej agresywne.

Najlepiej liczyć tyle samic ile masz odcinków po 30 cm i w wypadku drugiego gatunku możesz liczyć po jednej samicy w każdą przerwę między terytoriami pierwszego gatunku. Po jednym samcu, chyba że lubisz ryzyko.

Najprościej napisz które Ci się podobają i my poszukamy przeciwwskazań.

Svertingowi chodziło chyba o 1000L. Nie wyobrażam sobie porządnego haremu C. frontosa/ gibberosa w zbiorniku mniejszym jak 700L.

300L zapewne o wymiarach 120x50x50. W takim baniaku najlepiej połączyć jakieś łagodne mbuna lub postawić na jeden gatunek agresorów.

Więcej nie doradzę, bo nie mam dużego doświadczenia w rybach z wielkich jezior i na pewno nie przeznaczyłbym takiego zbiornika na te ryby (no chyba, że same M. auratus) :D