dawide Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Witam. Chciałbym zebrać informację jakie rybki mogę trzymać razem z Lombardoii tak żeby żyły w zgodzie i nie pozagryzały się? Zależy mi na gatunkach niepospolitych jednak wymagajace niezbyt wyśrubowanych warunków. Z góry dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Jakie wymiary akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawide Posted March 5, 2013 Author Share Posted March 5, 2013 na chwilę obecną 150x40x50 ale liczę się ze zmnianą na nieco większe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 1+3/4 P. lombardoi 1+3 Melanochromis auratus Dobre by było dłuższe, albo szersze. Wysokość pal licho. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawide Posted March 6, 2013 Author Share Posted March 6, 2013 i nic innego nie pasuje? Bo było nie było to Auratusy są strasznie pospolite Pisownia! kubas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Pospolite również są Lombardoii, wiec w czym problem? M. auratus jest agresywną pielęgnicą, która na pewno zapewni Ci porządne wrażenia. Jak sam osobiście nie przepadam za Malawi, to ten gatunek chętnie bym pielęgnował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawide Posted March 6, 2013 Author Share Posted March 6, 2013 A zapytam inaczej... W jaki sposób mam dobierać obsadę? Na zasadzie wysoce agresywne z wysoce agresywnymi czy są jakieś inne czynniki? Np. na innym forum pisano mi że nie można trzymać Lombardoii z Livingstonii,natomiast doradziłem się znanego profesora i specjalisty od Malawi który absolutnie tą tezę obalił. Przyznam że mam trochę mętlik w głowie, i chciałbym dowiedzieć się na jakiej zasadzie powinienem dobierać obsadę tak żeby jedne drugich nie zagryzły. Bo na forum bądz co bądź każdy poda mi gatunek który jemu się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Najłatwiej jednogatunkowe. Najefektowniej agresywne. Najlepiej liczyć tyle samic ile masz odcinków po 30 cm i w wypadku drugiego gatunku możesz liczyć po jednej samicy w każdą przerwę między terytoriami pierwszego gatunku. Po jednym samcu, chyba że lubisz ryzyko. Najprościej napisz które Ci się podobają i my poszukamy przeciwwskazań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawide Posted March 6, 2013 Author Share Posted March 6, 2013 Najbardziej podobają mi się Livingstonii i Lombardoii. Frontosa też jest piękna ale to już inny biotop i nie chcę mieszać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Frontoza przede wszystkim wymaga baniaka od 100litrów wzwyż ;] O nimbochromisach zapomnij od razu. To duże drapieżne ryby. Poszukaj innych mbuna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawide Posted March 9, 2013 Author Share Posted March 9, 2013 Frontoza przede wszystkim wymaga baniaka od 100litrów wzwyż ;] O nimbochromisach zapomnij od razu. To duże drapieżne ryby. Poszukaj innych mbuna. mam 300 litrów więc to nie problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Svertingowi chodziło chyba o 1000L. Nie wyobrażam sobie porządnego haremu C. frontosa/ gibberosa w zbiorniku mniejszym jak 700L. 300L zapewne o wymiarach 120x50x50. W takim baniaku najlepiej połączyć jakieś łagodne mbuna lub postawić na jeden gatunek agresorów. Więcej nie doradzę, bo nie mam dużego doświadczenia w rybach z wielkich jezior i na pewno nie przeznaczyłbym takiego zbiornika na te ryby (no chyba, że same M. auratus) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Tak, chodziło mi o tysiąc ;]. Wg mnie wystarczyłyby Ci tutaj tylko te lombardy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts