kasia25699 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Około przez tydzień , codziennie zdycha mi około 5 samiczek gupików .Czyli zdechło około 35 gupików , Samiczki gupików są średniej wielkości . Około 3 tygodni temu zmieniłam wodę do okoły połowy , akwarium mieści 240 l więc wymieniłam około 100 l . Do wody kranowej , dodałam uzdatniacz " Esklarin " . Woda którą dolewałam była w 24 stopniach . W akwarium znajdują się też ślimaki może to przez to ? Samce gonią też samiczki gupików , może przez to są osłabione i zdychają ? Dane : Akwarium : 240 l Temperatura:24-25 stopni Świetlówki zwykłe , 30 w . Roślinki : żywe Pokarm : Codziennie daję : " Supervit " ( 8 mix ) Małym rybkom daję : " mini vafers " Tabletki codziennie , wieczorem : " vitamin "lub " tetramin " Filtr : fluval 304 W akwarium znajdują się 2 brzęczyki . W akwarium znajduje się : około 30 gupików około 20 gupików małych 5 mieczyków 6 glonojadów 5 kirysków 4 rybki które dostałam w prezencie , nie pamiętam nazwy . Gupiki " pawie oczko " z własnej hodowli. Ostatnio kupiłam dorosłe gupiki " pawie oczko " złote - 6 sztuk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Problem jest zapewne w parametrach wody. Zrób chociaż test paskowy i napisz co ci wyszło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Kiedy założone akwarium i dlaczego podmieniasz tyle wody? Jakie są proporcje pomiędzy samcami a samicam? Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Z tego co piszesz nasuwa mi się wniosek, że nie robisz regularnych podmian tylko zrobiłaś jedną dużą 3 tyg temu. Najprawdopodobniej woda tak zmieniła parametry, że ryby nie wytrzymały. Karmisz też raczej dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Napisz coś więcej o objawach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts