Wania Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 Witam Państwa! Ponieważ niewiele wiem o rybkach akwariowych, zwracam się do Państwa o pomoc. Potrzebuję porady co do rybki, jaką mogę umieścić w akwarium 25 litrowym. Nie mam miejsca na większe akwarium, a wiem już, że szklane kule są niedobre. Nie wiem czy to ważne, ale mój pokój jest cały czas silnie nasłoneczniony, a temperatura w nim panująca to ok. 27 stopni. Podkreślam, że nie chcę całej kompanii rybek, tylko jedną, ewentualnie dwie. Czy 25 l. akwarium będzie dobre np. dla welonki? Z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 przy tej temperaturze i litrażu bojek* będzie najlepszy *bojownik jedna welonka potrzebuje ok. 80L więc odpada Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 przy tej temperaturze i litrażu bojek będzie najlepszy Wnioskując jestes początkująca wiec wielkopłetw pisz poprawnie bojek - bojownik najlepiej samiec... i do niego może 5 krewetek red cherry Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 gupiki np mozesz tam trzymać albo tak jak napisał wielkopłetw bojownika welonka - nigdy w zyciu Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 Welonka jest dosyć duża rybą i że tak powiem strasznie śmieci... Akwarium 25L to z pewnością zbyt mało... Dodatkowo Karasie ozdobne (czyli złote rybki) są zimnolubne raczej i najlepiej czyją sie w temp około 18stC Poza tym jeśli pokój jest silnie nasłoneczniony, trzeba liczyc się z masowym atakiem glonów... Wiec najlepiej ustawić je w jak najmniej oświetlonym przez słońce miejscu... Co do rybek do np malutkie stadko gupików i na dno jakies krewetki Red Cherry lub filtrujące... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted April 22, 2009 Author Share Posted April 22, 2009 Dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts