Chuck Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Proszę o pomoc z identyfikacją, nie mam pojęcia co to jest, myślę że nie jest to wąkrotka ale tylko do tego wydaje mi się być podobna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał.W Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Chyba Marsilea crenata, ale nie jestem pewien Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Może to być jakaś odmiana Marsilea - crenata ma raczej liścia zaokrąglone; może zmiennolistna lub Marsilea exarata A. Braun. Może niech się wypowie Sławek :> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Stawiał bym na hydrocotyle,ale nie wykluczam marsileii. Jednak jest łatwy sposób,żeby je odróżnić-marsilea ma sztywny ogonek i jak będzie stała poza akwa to ona,jak się położy to hydrocotyle. Jeśli to marsilea,to najbardziej przypomina odmianę Schelpeana, a hydrocotyle Tripartita. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Mam w swoim zbiorniku Hydrocotyle japan i ma liście identyczne jak ta tylko, że moja to roślina płożąca; widać odnogę na prawo więc może to Hydrocotyle. Jeżeli tak to roślinka ta rośnie bardzo szybko więc za jakiś tydzień powinno być wiadomo. Tylko że u mnie z jednego "rozgałęzienia" wyrastaja max. 4 łodygi ?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuck Posted February 24, 2013 Author Share Posted February 24, 2013 Nie zwróciłem uwagi podczas sadzenia niestety jak zachowywały się jej łodygi poza akwarium :/ Ale z tego co widzę to raczej wysoka roślina, a póki co rośnie na 1 planie, więc będę musiał ją niedługo przesadzić gdzieś do tyłu, wtedy zrobię test Sławka i napiszę tutaj co to jest. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts