Jump to content

Jaka to odmiana bojownika?

NxA
 Share

Recommended Posts

Hej,

Mam takie jak w temacie, zastanawiam się jaka to odmiana bojownika. Szukałam na różnych stronach, ale jakoś nie potrafię dopasować... Kupiłam w zoologicznym 2 samice bojownika, a bynajmniej tak myślałam dopóki nie zaczął budować gniazda i gonić samicy (pani "doświadczona" akwarystka stwierdziła że to na 100% jest samica, no ale cóż, ja dopiero zaczynam hodować bojowniki i nie zorientowałam się, bo na początku był bardzo podobny do samicy)

Tak też myślałam, że to może być round tail, ale wolałam się zapytać kogoś doświadczonego, więc dziękuję :) Przepraszam, że tu ale mam takie jeszcze jedno pytanie. Apropo tego, że samiec zaczął budować gniazdo i "podrywać" samice. Ponoć jak samica ma poziome paski to nie jest gotowa do rozrodu i unika samca, ale moja samica ma te poziome paski i mimo to wcale nie unika samca, wręcz przeciwnie, jest raz co śmielsza i zaczyna do niego podpływać i jakby odwzajemniać trochę zaloty. Myślicie, że warto ją zostawiać jeszcze z samcem, złoży ikre, czy rozdzielić? (jak na razie są razem w akwarium od 3 dni, samiec cały czas powiększa gniazdo)

Rozdzieliłam je do dwóch osobnych akwariów i postawiłam tak żeby samica mogła widzieć samca, zrobiłam jej kryjówki, a ona usilnie próbuje dostać się do samca, cały czas przy szybce jest tak jak i samiec...i nadal ma poziome paski samica...