NxA Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Hej, Mam takie jak w temacie, zastanawiam się jaka to odmiana bojownika. Szukałam na różnych stronach, ale jakoś nie potrafię dopasować... Kupiłam w zoologicznym 2 samice bojownika, a bynajmniej tak myślałam dopóki nie zaczął budować gniazda i gonić samicy (pani "doświadczona" akwarystka stwierdziła że to na 100% jest samica, no ale cóż, ja dopiero zaczynam hodować bojowniki i nie zorientowałam się, bo na początku był bardzo podobny do samicy) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bojownik Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Bojownik wspaniały (syjamski). Ten na zdjęciu to samiec. Samiec ma dłuższą płetwę odbytową. Ta z tyłu to samica. PS. Powodzenia w hodowli. Bojowniki to bardzo ładne i ciekawe rybki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natural-Aqua Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Co do odmiany - pasowałby round tail. bojownik-syjamski-kompedium-wiedzy-t13379.html#p195545 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NxA Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 Tak też myślałam, że to może być round tail, ale wolałam się zapytać kogoś doświadczonego, więc dziękuję Przepraszam, że tu ale mam takie jeszcze jedno pytanie. Apropo tego, że samiec zaczął budować gniazdo i "podrywać" samice. Ponoć jak samica ma poziome paski to nie jest gotowa do rozrodu i unika samca, ale moja samica ma te poziome paski i mimo to wcale nie unika samca, wręcz przeciwnie, jest raz co śmielsza i zaczyna do niego podpływać i jakby odwzajemniać trochę zaloty. Myślicie, że warto ją zostawiać jeszcze z samcem, złoży ikre, czy rozdzielić? (jak na razie są razem w akwarium od 3 dni, samiec cały czas powiększa gniazdo) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Poczekaj jeszcze do jutra rana. A samica "napełnia" się ikrą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NxA Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 Nie wiem jak to wygląda, ale zgaduje że byłaby taka...pękata, trochę...grubsza, ale chyba nie jest...może delikatnie, ale tak niezbyt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NxA Posted February 23, 2013 Author Share Posted February 23, 2013 Rozdzieliłam je do dwóch osobnych akwariów i postawiłam tak żeby samica mogła widzieć samca, zrobiłam jej kryjówki, a ona usilnie próbuje dostać się do samca, cały czas przy szybce jest tak jak i samiec...i nadal ma poziome paski samica... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pstryk Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Dostanie pionowych jak ją samiec "zachęci" do tarła skubaniem. Zrób jej jakieś kryjówki, żeby w razie czego mogła się przed zbyt natrętnym zalotnikiem schować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts