T0mek23 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Nie wiem czy w dobrym temacie to zamieściłem. Czy drobne bursztynki mogą zatwardzać wodę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Można wkładać, nie wpływają na parametry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
T0mek23 Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 Ok, dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Pozwoliłem sobie otworzyć temat,ponieważ spotkałem się z opiniami,że bursztynu absolutnie nie powinno się wkładać do akwarium. Jeżeli możecie podać wiarygodne info./źródło na poparcie waszych słów,że jednak można,to będę wdzięczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Też jestem ciekawy tej rzeczy o ,która zapytał sławek ja tam wiem że bursztynówkę na ból pleców itp. się robi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Jak wszyscy wiemy, tak i Ciocia Wikipedia wie, że bursztyn to kopalna żywica drzew iglastych, a w rzadszych przypadkach żywicujących liściastych drzew z grupy bobowców. Tak wiec nie wiem, czy to może jakoś wpłynąć na wodę. Szczerze mówiąc tylko chyba w momencie, gdy zacznie się rozpuszczać w wodzie( jest to możliwe w ogóle? ). Tak na marginesie- po co komu bursztyn w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Robi się nalewki bursztynowe na wodzie (nie tylko na alko), a więc raczej rozpuszcza się w jakimś stopniu w wodzie. A że jego skład to: " mieszanina kilkudziesięciu różnych związków, o średniej zawartości ok. 67 do 81% węgla i ok. 1% siarki; resztę stanowią tlen i wodór. Jednym ze składników jest kwas bursztynowy (3-8%)" ja bym go do akwa nie polecał. Jednak poczekam na informacje Zelusa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Robi się nalewki bursztynowe na wodzie (nie tylko na alko), a więc raczejbrozpuszcza się w jakimś stopniu w wodzie. A że jego skład to: " mieszanina kilkudziesięciu różnych związków, o średniej zawartości ok. 67 do 81% węgla i ok. 1% siarki; resztę stanowią tlen i wodór. Jednym ze składników jest kwas bursztynowy (3-8%)" ja bym go do akwa nie polecał. Jednak poczekam na informacje Zelusa. Może by się nadawał do zmiękczania wody ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Taa siarką i jodem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Taa siarką i jodem Przepraszam ph nie twardość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
T0mek23 Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 Mam bursztyny, bo ładnie mi się komponują w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaka440 Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 http://www.doz.pl/czytelnia/a1096-Cala_ ... bursztynie Dość ciekawy artykuł o bursztynie i z niego wynika, że w normalnych warunkach w wodzie jest nierozpuszczalny więc chyba bezpieczny dla akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts