Jump to content

Bursztyny

T0mek23
 Share

Recommended Posts

Jak wszyscy wiemy, tak i Ciocia Wikipedia wie, że bursztyn to kopalna żywica drzew iglastych, a w rzadszych przypadkach żywicujących liściastych drzew z grupy bobowców.

Tak wiec nie wiem, czy to może jakoś wpłynąć na wodę. Szczerze mówiąc tylko chyba w momencie, gdy zacznie się rozpuszczać w wodzie( jest to możliwe w ogóle? ;) ).

Tak na marginesie- po co komu bursztyn w akwarium.

Robi się nalewki bursztynowe na wodzie (nie tylko na alko), a więc raczej rozpuszcza się w jakimś stopniu w wodzie.

A że jego skład to: " mieszanina kilkudziesięciu różnych związków, o średniej zawartości ok. 67 do 81% węgla i ok. 1% siarki; resztę stanowią tlen i wodór. Jednym ze składników jest kwas bursztynowy (3-8%)" ja bym go do akwa nie polecał.

Jednak poczekam na informacje Zelusa.

Robi się nalewki bursztynowe na wodzie (nie tylko na alko), a więc raczejbrozpuszcza się w jakimś stopniu w wodzie.

A że jego skład to: " mieszanina kilkudziesięciu różnych związków, o średniej zawartości ok. 67 do 81% węgla i ok. 1% siarki; resztę stanowią tlen i wodór. Jednym ze składników jest kwas bursztynowy (3-8%)" ja bym go do akwa nie polecał.

Jednak poczekam na informacje Zelusa.

Może by się nadawał do zmiękczania wody ?