MrDove Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Znalazłem korzeń który bym zakonserwowany przez wodę.. Opłukałem go, dokładnie umyłem pod gorąca wodą tylko że jest on na tyle duży że nie zmieści się do żadnego garnka.. i mam pytanie.. Czy wystarczy zagotować solankę i wlać do takiej wanienki gdzie znajduje się korzeń i zostawić to na kilka dni ? A później wylać wodę i opłukać korzeń ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łoren Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Na dobrą sprawę wystarczyłoby gdybyś podjechał z nim na myjkę wysokociśnieniową parową i za kilka złotych ktoś potraktuje go gorącą parą i umyje idealnie. Albo wyszorować szczotką bardzo dokładnie opłukać w bieżącej wodzie ewentualnie polać wrzątkiem (może być z solą) i można wkładać do akwarium. Ja myłem taki duży korzeń na myjce parowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek121 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Czy wystarczy zagotować solankę i wlać do takiej wanienki gdzie znajduje się korzeń i zostawić to na kilka dni ? A później wylać wodę i opłukać korzeń ? Tak,tylko najpierw dokładnie wyczyścić. Można też tak jak napisał Łoren,ja jednak wychodzę z założenia,że sól dodatkowo dezynfekuje/konserwuje i dlatego jej używam przy preparowaniu korzeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrDove Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Rozpuszczona sól w gorącej wodzie wlana i wymieszana do tej wanienki w której jest zimna woda też będzie spełniać swoje zadanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek121 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zalej to wrzącą solanką i po zawodach. Na drugi dzień przepłucz i do baniaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrDove Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi