red eye Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 Witam, pierwszy raz w życiu mam akwarium, a zaczeło się od przygarnięcia bojownika Teraz mam 3 Danonki, Kiryska, Glonojada, Platkę i Bojownika. Jedna Platka jakiś czas temu padła, druga została, 2 dni temu mąż odkrył że mamy malutką platkę, niewiemy kiedy przyszła na swiat. Czy jest szansa że przeżyje wśród dorosłych rybek? Narazie siedzi sobie z glonojadkiem pod korzeniem Czy ona w ogole coś jje?? Czy należy ją odizolować? Bardzo proszę o podpowiedź. Z góry dziekuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 Po 1. Nie Danonki tylko Danio Daj je do kotnika i karm je żółtkiem ugotowanym i rozdrobnionymi płatkami Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 i dbaj o przepływ wody w kotniku Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted April 8, 2009 Author Share Posted April 8, 2009 wiem że nazywają sie Danio ale ja tak wołam na nie dziękuję za pomoc i pozdrawiam edit: ahh jeszcze jedno pytanko. jak długo trzymać płatke w kotniku? kiedy można ją wpuścić do dorosłych rybek? mod: nie pisz postu pod postem, używaj opcji edytuj Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 nie pisz posta pod postem pisz poprawnie młode trzymaj tak długo póki nie będą się mieściły w pyszczku największej rybki w akwa głównym Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted April 8, 2009 Author Share Posted April 8, 2009 faktycznie narobiłam bałaganu, przepraszam jeszcze raz dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 Oj,nie prędko,zmienniaki to i tak dość małe rybki,a przy wpuszczaniu tak młodego zmienniaka do akwa martwił by mnie ten bojek Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted April 9, 2009 Author Share Posted April 9, 2009 niestety nie zdążyłam wyłowić maluszka , na moich oczach został zjedzony przez bojownika dobra lekcja dla mnie, nastepnym razem odrazu zabieram.pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwix Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 Może następnym razem ci się poszczęści dokup sobie samczyka platki Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek11 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 Niestety tak sie zdarza... radze ci oddać bojownika i dokupić samczyka jeśli chcesz rozmnożyć tę rybkę... A bojownika wywalić bo najczęściej zjada narybek... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwix Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 popieram poprzednika wywalic bojownika bo jak chcesz miec małe rybki (platki) to musisz go wywalic Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 to dziwne bo u mnie dawniej jak miałem wielkopłetwa(*zaznaczę, że jest większy i silniejszy niż bojownik) to mieczyki przeżywały Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 Musiałeś mieć spokojnego tego wielkopłetwa,ale na pewno możemy wcześniej wpuszczać małe zmienniaki do akwa gdy nie ma w niej bojka czy wielkopłetwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted April 9, 2009 Author Share Posted April 9, 2009 jak mozna wywalić rybkę?? uratowałam go od śmierci w wc bardzo go lubię, normalnie jak bardzo łagodny w stosunku do innych rybek, ma tzw. swój swiat i nie bardzo inne rybki go interesują. powiem lepiej, bardzo mu sie podoba platka ktora została i chyba z wzajemnością bo razem sobie lubią posiedzieć zjadł maluszka to fakt, ale nie mam zamiaru go wywalić platka przezyła przypadkiem, celowo nie "starałam sie o młode" teraz będę wiedziała jak się zachować gdy pojawią się nowe i bardziej o nie zadbam pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwix Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 Ale jaka ryba Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted April 9, 2009 Author Share Posted April 9, 2009 chodzi o bojownika, nie chcę go usuwać z akwarium, jest bardzo spokojnym bojownikiem jak wyżej napisałam,dodatkiem do pożywienia są żywe robaczki od czasu do czasu ktore uwielbia i tak pewnie pomyslał o małej biednej platce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts