hipcio_stg Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 Baniak 240l jak w temacie. Planowana obsada: - pielęgnica papuzia 4szt - bocja wspaniała 5szt - harem prętników (3+2) Chyba, że przy tym litrażu będę mógł mieć więcej 8-) - kirysek kolumbijski 10-12szt - zbrojnik ( jeszcze się nie zdecydowałem jaki ) zastanawiałem się nad opcją żółtaczka indyjskiego zamiast prętników, ale to chyba nie trafiony pomysł Proszę o porady i opinie, roszady itp. PS. Wszędzie czytam, że prętniki są bardzo łagodne, ale słyszałem od akwarysty, że może podgryzać papuzie. Troszkę mnie to przeraża. Jak to jest na prawdę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 P. Papuzia cóż... rybopodobne monstrum z probówki azjatyckich naukowców Jak bocje to nie kiryski. Za dużo miałbyś ryb dennych. Prętników zrób 2+4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 zgadzam się z Kiryskiem ps# Gibbicepsy są ładne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 tak tylko, że jak mu urośnie to rośliny będą fruwały... dlatego i ja rozważam możliwość sprzedania mojego kiedy podrośnie do pokaźnej ceny ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 8, 2009 Author Share Posted April 8, 2009 a bocji ile mógłbym mieć? zastanawiam się co bardziej pożyteczne? kiryski sprzątacze, czy piękne bocje ślimakożercy... a prętniki będą niegroźne? PS. Mimo wielu przeciwników p.papuzich tylko ze względu na ich pochodzenie sądzę, że są niesamowicie charyzmatyczne i "upiększające" baniak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 ja bym wziął bocje, też wyjadają z dna i w stanowią naturalny hamulec dla ślimaków. no i biotop azjatycki będziesz mieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 8, 2009 Author Share Posted April 8, 2009 a czy ilość 10-12 nie będzie przesadą? i pytanie czy w tej liczbie nie będę miał przeludnienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 jak dasz 6 sztuk to będzie ok to ryba stadna ale rośnie dość spora więc 10szt to za dużo. zależy jeszcze jaką bocję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 8, 2009 Author Share Posted April 8, 2009 podoba mi się tylko bocja wspaniała no i ubarwieniem pasuje do papuzich Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts