Bujda Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 Witam, niestety pierwszy post muszę zacząć od tego działu. Mam problem z rybką danio. Pływa na bolu, często leży na roślinach, głównie brzuchem do góry. Oddycha nieco szybciej niż inne, próbuje pływać, pokarm również pobiera. Z opisu chorób pasowałoby zaburzenie funkcjonowania pęcherza pławnego. Z drugiej strony jak się jej przyjrzałam to wydaje mi się, że ma uszkodzoną płetwę- nie używa jej. Da się rybkę odratować? Akwarium 25l, temp. 22,5-23*, filtr Aquel fan mini plus, obsada:danio x7, kiryski x3, ampularia x2, RC Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 Danio to bardzo ruchliwe i aktywne ryby. Potrzebują akwarium conajmniej 80 cm długości. W takim litrażu nie mogą spożytkować swojej energii i będą chorować. Jak długo masz to akwarium? Dojrzało przed wpuszczeniem ryb? Są jakieś sztuczne ozdoby? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bujda Posted November 10, 2012 Author Share Posted November 10, 2012 Akwarium mam od ok 4 tygodni, nie dojrzewało niestety przed zarybieniem. Rośliny tylko żywe: moczarka, wywłócznik, ludwigia, mchy, wąkrotka. Z ozdób korzeń mangrowca. Danio przeniosę do drugiego akwa 180l ale to dopiero za jakieś 3-4 tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 Więc narazie ryby są narażone na różne choroby związane ze stresem itp. Gdzieś na forum był temat o leczeniu pęcherza pławnego W tej chwili nie pamiętam ale warto poszukać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bujda Posted November 10, 2012 Author Share Posted November 10, 2012 Właśnie nie mogłam znaleźć. Poszukam w google. Dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts