Jump to content

Aktualna obsada - korekty ??

xan29
 Share

Recommended Posts

Witam

Obecnie w moim 112l baniaku jest taki skład:

7 neonków innesa

3 kiryski

1 mieczyk(samiec)

2 glonojady (nie pamiętam fachowej nazwy)

1 gurami(samiec) - była para ale padła mi samica :(

3 molinezje (2 samce i 1 samica) wiem że powinno być odwrotnie ale kolega nie dawno dał mi samca

2(para) gupików + 17 małych około 2 tygodniowych osobników.

Proszę mi doradzić co tu zmieniać i czy nie jest ich teraz za dużo ??

7 neon inessa(lub czerwony)-dokup z 8.

3 kiryski-dokup 3(2)

1 mieczyk(samiec)-niby literatura z przed wojny mówi, że będą oki, ale jak dla mnie dla takich ryb, aby się jakoś prezentowały to z 180L musi być.(Jak już bawimy się w te piękne hobby to róbmy to tak, aby wszystko było jak należy, w przeciwnym razie nie ma to sensu, nikt nam nie każe hodować ryb).

2 glonojady-jeżeli to są zbrojniki niebieskie to tak jak w powyższym przypadku, lecz jeżeli to zbrojnik lamparci-kategorycznie nie.

Gurami samiec-Może być, ale dokup samicę.

3 molinezje-ok.

2 para gupików-najlepiej aby było 1+3, albo 2+4:)

Ogólnie nie jest tak źle, gdy sie uprzesz i jednak będziesz trzymał zbrojniki i mieczyki to nie ma nic do oddania, jedynie uzupełnienie.

7 neon inessa(lub czerwony)-dokup z 8.

3 kiryski-dokup 3(2)

1 mieczyk(samiec)-niby literatura z przed wojny mówi, że będą oki, ale jak dla mnie dla takich ryb, aby się jakoś prezentowały to z 180L musi być.(Jak już bawimy się w te piękne hobby to róbmy to tak, aby wszystko było jak należy, w przeciwnym razie nie ma to sensu, nikt nam nie każe hodować ryb).

2 glonojady-jeżeli to są zbrojniki niebieskie to tak jak w powyższym przypadku, lecz jeżeli to zbrojnik lamparci-kategorycznie nie.

Gurami samiec-Może być, ale dokup samicę.

3 molinezje-ok.

2 para gupików-najlepiej aby było 1+3, albo 2+4:)

Ogólnie nie jest tak źle, gdy sie uprzesz i jednak będziesz trzymał zbrojniki i mieczyki to nie ma nic do oddania, jedynie uzupełnienie.

szczerze to spodziewałem się że powiecie o za dużej ilości rybek, dodam jeszcze że wydaje mi się iż samica gupika i molinezji (najprawdopodobniej) są kotne.

W Twoim zbiorniku nie powinno być mieczyków, molinezji i gurami (zbiornik jest zamały, ryby są terytorialne). O glonojadach (do zidentyfikowania) już się wypowiedziano, a więc najpierw powiedz nam co to za gatunek a dowiesz się czy mogą zostać. Reszta ryb może ze sobą mieszkać, tylko trzeba to i owo dokupić.

2+4x gupik pawie oczko

20-25x neon innesa*

6x kirysek panda/k. pigmejski/k. karłowaty

1x (ostatecznie para) zbrojnika niebieskiego

Trzymanie neonów i gupików jest nie do końca w porządku, bo gatunki różnią się wymaganiami wodnymi.Jeśli mogę coś zasugerować to oddaj gupiki w zamian za parkę ramirez lub harem bojownika, prętnika bądź pielęgniczek kakadu. Wtedy wystarczy zadbać o miękką wodę i wszystkie zwierzaki będą zadowolone.

Sprawdź PH i GH wody, to pogadamy.

Wiem że jesteś expertem na tym forum i musisz mieć więcej informacji itd. ale tak jak ja nie będę wydawał jakieś 35-40 zł na testy paskowe których zużyje może kilka.

Pytam bo urodziło mi się sporo gupików (więc warunki w akwarium powinny być w miarę dobre) o to czy nie za dużo rybek mam.

• 1 month later...

Witam ponownie

Udało mi się w końcu zdobyć jakieś dane odnośnie mojej kranówki:

ph - 7.3

Twardość ogólna 198

NO2 - 13,1

NO3 - < 0.03

Tyle Pani podała mi telefonicznie.

Aktualna obsada to:

1-gurami dwuplamisty

1+2 molinezje

1+2 gupiki (i jakieś 5 małych gupików)

7 neonków innesa

1 mieczyk

3 Kiryski spiżowe

3 bocje wspaniałe - wypożyczone w celu likwidacji plagi ślimaków (helenki nie pomogły).

Miałem też zbiorniki niebieskie 2 szt. ale po tym jak zauważyłem więcej glonów w akwarium padły oba chodź nie wiem czy to od tego.

Coś można zmienić w obsadzie ? Rybki w 50% odziedziczone.

I jaki może być powód większej ilości glonów - (zdjęcie postaram się wstawić wieczorem).

Gurami dwuplamiste są na skraju tego litrażu. Można pokusić się o stwierdzenie, że rosną trochę za duże. Jeśli już jednak idziemy w tą stronę, to ja proponuję:

1+2 Gurami dwuplame

20 Razbór klinowych

1+2 Gupik

I tyle.

Kurcze z Twojej propozycji wynika że muszę wywalić 90% moich rybek... reszta Ci nie odpowiada z powodu parametrów ?

I co może być przyczyną tego że w odstępie tygodnia padły mi 2 glonojady ?

Może tak:

-Twardość wody:

--Twarda:

---molinezje

---mieczyki

--Średnio-twarda

---gupiki

---gurami dwuplamisty

--Miękka

---neony

---kirysy

---bocje

Litraże:

--150cm i więcej:

---bocje

--90cm i więcej

--~mieczyki

--~gurami

--60cm i więcej

---neony

---kirysy spiżowe

--Mniej niż 60 cm

---gupiki

Ryby z zakresu 90 cm i więcej są dyskusyjne (ludzie pakują je do mniejszych akwariów), ale z tej dwójki lepiej nadadzą się gurami. Ostatnio widziałem różnicę w zachowaniu w 240 litrach między mieczykiem i gurami dwuplamistym, i spokojniejsze były ryby błędnikowe.

Wodę masz średnio-twardą, tu chyba interpretacji nie potrzebujesz.

Zbrojniki mogły Ci paść z tysiąca powodów.

• 4 months later...

Witam ponownie

Troszkę się u mnie w akwarium pozmieniało. Aktualna obsada to:

Para gurami złota,

10 neon innesa,

harem molinezji ostroustych + około 6 małych rybek,

2 zbrojniki niebieskie,

3 kiryski spiżowe.

1 prętnik karłowaty - chciałbym dokupić samice - można ?

Drugie pytanie spodobały mi się pielęgnica ramireza chciałbym parę kupić da radę ?

Jeśli chodzi o Twoją ostatnio propozycję:

1+2 Gurami dwuplame

20 Razbór klinowych

1+2 Gupik

Razbór klinowy wogóle nic a nic mi się nie podobają (więc mam 10 neon innesa), gupiki oddałem do mniejszego akwarium, a gurami mam jak widać 2 rybki bo nie mogę znaleźć samicy złotej.

• 10 months later...

Witam

Obecna obsada to:

Para gurami, 2+2 molinezje, 3+2 platki, 10 neon innesa, 3 kiryski spiżowe, 2 glonki.

Chciałbym dokupić kiryski ale PANDA można ?

Mam tez problem z glonami i chciałbym kupić jakieś małe rybki kosiarki aby mi pomogłby. Co Wy na to ?

Stwórz kiryskom normalne jednogatunkowe stado (czyli minimum 6 osobników).

Lepiej ogarnij to co już masz zamiast dokupować nowe gatunki. Odpuść pandy i dokup spiżowych, tu nie ma miejsca na dwa stada.

Za bardzo kombinujesz z obsadą w tym litrażu... Na glony są inne sposoby niż dokupowanie ryb: http://forum.superakwarium.pl/forum/32-glony/