xan29 Posted November 5, 2012 Share Posted November 5, 2012 Witam Obecnie w moim 112l baniaku jest taki skład: 7 neonków innesa 3 kiryski 1 mieczyk(samiec) 2 glonojady (nie pamiętam fachowej nazwy) 1 gurami(samiec) - była para ale padła mi samica 3 molinezje (2 samce i 1 samica) wiem że powinno być odwrotnie ale kolega nie dawno dał mi samca 2(para) gupików + 17 małych około 2 tygodniowych osobników. Proszę mi doradzić co tu zmieniać i czy nie jest ich teraz za dużo ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted November 5, 2012 Share Posted November 5, 2012 7 neon inessa(lub czerwony)-dokup z 8. 3 kiryski-dokup 3(2) 1 mieczyk(samiec)-niby literatura z przed wojny mówi, że będą oki, ale jak dla mnie dla takich ryb, aby się jakoś prezentowały to z 180L musi być.(Jak już bawimy się w te piękne hobby to róbmy to tak, aby wszystko było jak należy, w przeciwnym razie nie ma to sensu, nikt nam nie każe hodować ryb). 2 glonojady-jeżeli to są zbrojniki niebieskie to tak jak w powyższym przypadku, lecz jeżeli to zbrojnik lamparci-kategorycznie nie. Gurami samiec-Może być, ale dokup samicę. 3 molinezje-ok. 2 para gupików-najlepiej aby było 1+3, albo 2+4:) Ogólnie nie jest tak źle, gdy sie uprzesz i jednak będziesz trzymał zbrojniki i mieczyki to nie ma nic do oddania, jedynie uzupełnienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted November 5, 2012 Author Share Posted November 5, 2012 7 neon inessa(lub czerwony)-dokup z 8. 3 kiryski-dokup 3(2) 1 mieczyk(samiec)-niby literatura z przed wojny mówi, że będą oki, ale jak dla mnie dla takich ryb, aby się jakoś prezentowały to z 180L musi być.(Jak już bawimy się w te piękne hobby to róbmy to tak, aby wszystko było jak należy, w przeciwnym razie nie ma to sensu, nikt nam nie każe hodować ryb). 2 glonojady-jeżeli to są zbrojniki niebieskie to tak jak w powyższym przypadku, lecz jeżeli to zbrojnik lamparci-kategorycznie nie. Gurami samiec-Może być, ale dokup samicę. 3 molinezje-ok. 2 para gupików-najlepiej aby było 1+3, albo 2+4:) Ogólnie nie jest tak źle, gdy sie uprzesz i jednak będziesz trzymał zbrojniki i mieczyki to nie ma nic do oddania, jedynie uzupełnienie. szczerze to spodziewałem się że powiecie o za dużej ilości rybek, dodam jeszcze że wydaje mi się iż samica gupika i molinezji (najprawdopodobniej) są kotne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted November 5, 2012 Author Share Posted November 5, 2012 i co tyle podpowiedzi od Was ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Sprawdź PH i GH wody, to pogadamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 W Twoim zbiorniku nie powinno być mieczyków, molinezji i gurami (zbiornik jest zamały, ryby są terytorialne). O glonojadach (do zidentyfikowania) już się wypowiedziano, a więc najpierw powiedz nam co to za gatunek a dowiesz się czy mogą zostać. Reszta ryb może ze sobą mieszkać, tylko trzeba to i owo dokupić. 2+4x gupik pawie oczko 20-25x neon innesa* 6x kirysek panda/k. pigmejski/k. karłowaty 1x (ostatecznie para) zbrojnika niebieskiego Trzymanie neonów i gupików jest nie do końca w porządku, bo gatunki różnią się wymaganiami wodnymi.Jeśli mogę coś zasugerować to oddaj gupiki w zamian za parkę ramirez lub harem bojownika, prętnika bądź pielęgniczek kakadu. Wtedy wystarczy zadbać o miękką wodę i wszystkie zwierzaki będą zadowolone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted November 6, 2012 Author Share Posted November 6, 2012 Sprawdź PH i GH wody, to pogadamy. Wiem że jesteś expertem na tym forum i musisz mieć więcej informacji itd. ale tak jak ja nie będę wydawał jakieś 35-40 zł na testy paskowe których zużyje może kilka. Pytam bo urodziło mi się sporo gupików (więc warunki w akwarium powinny być w miarę dobre) o to czy nie za dużo rybek mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 7, 2012 Share Posted November 7, 2012 Interneta niet? Wejdź na stronę wodociągów i sprawdź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted November 8, 2012 Author Share Posted November 8, 2012 Interneta niet? Wejdź na stronę wodociągów i sprawdź. Wiesz tak się składa że mieszkam w 5 tysięcznej miejscowości, wodociągi jak się dowiedziałem nie mają swojej strony internetowej. Ale dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Telefona niet ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted December 21, 2012 Author Share Posted December 21, 2012 Witam ponownie Udało mi się w końcu zdobyć jakieś dane odnośnie mojej kranówki: ph - 7.3 Twardość ogólna 198 NO2 - 13,1 NO3 - < 0.03 Tyle Pani podała mi telefonicznie. Aktualna obsada to: 1-gurami dwuplamisty 1+2 molinezje 1+2 gupiki (i jakieś 5 małych gupików) 7 neonków innesa 1 mieczyk 3 Kiryski spiżowe 3 bocje wspaniałe - wypożyczone w celu likwidacji plagi ślimaków (helenki nie pomogły). Miałem też zbiorniki niebieskie 2 szt. ale po tym jak zauważyłem więcej glonów w akwarium padły oba chodź nie wiem czy to od tego. Coś można zmienić w obsadzie ? Rybki w 50% odziedziczone. I jaki może być powód większej ilości glonów - (zdjęcie postaram się wstawić wieczorem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Gurami dwuplamiste są na skraju tego litrażu. Można pokusić się o stwierdzenie, że rosną trochę za duże. Jeśli już jednak idziemy w tą stronę, to ja proponuję: 1+2 Gurami dwuplame 20 Razbór klinowych 1+2 Gupik I tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted December 21, 2012 Author Share Posted December 21, 2012 Gurami dwuplamiste są na skraju tego litrażu. Można pokusić się o stwierdzenie, że rosną trochę za duże. Jeśli już jednak idziemy w tą stronę, to ja proponuję: 1+2 Gurami dwuplame 20 Razbór klinowych 1+2 Gupik I tyle. Kurcze z Twojej propozycji wynika że muszę wywalić 90% moich rybek... reszta Ci nie odpowiada z powodu parametrów ? I co może być przyczyną tego że w odstępie tygodnia padły mi 2 glonojady ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Może tak: -Twardość wody: --Twarda: ---molinezje ---mieczyki --Średnio-twarda ---gupiki ---gurami dwuplamisty --Miękka ---neony ---kirysy ---bocje Litraże: --150cm i więcej: ---bocje --90cm i więcej --~mieczyki --~gurami --60cm i więcej ---neony ---kirysy spiżowe --Mniej niż 60 cm ---gupiki Ryby z zakresu 90 cm i więcej są dyskusyjne (ludzie pakują je do mniejszych akwariów), ale z tej dwójki lepiej nadadzą się gurami. Ostatnio widziałem różnicę w zachowaniu w 240 litrach między mieczykiem i gurami dwuplamistym, i spokojniejsze były ryby błędnikowe. Wodę masz średnio-twardą, tu chyba interpretacji nie potrzebujesz. Zbrojniki mogły Ci paść z tysiąca powodów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted April 28, 2013 Author Share Posted April 28, 2013 Witam ponownie Troszkę się u mnie w akwarium pozmieniało. Aktualna obsada to: Para gurami złota, 10 neon innesa, harem molinezji ostroustych + około 6 małych rybek, 2 zbrojniki niebieskie, 3 kiryski spiżowe. 1 prętnik karłowaty - chciałbym dokupić samice - można ? Drugie pytanie spodobały mi się pielęgnica ramireza chciałbym parę kupić da radę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 Nie masz miejsca na kolejne większe ryby. Już Ci radę dawaliśmy, ale nie za bardzo się do niej odniosłeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted April 28, 2013 Author Share Posted April 28, 2013 Jeśli chodzi o Twoją ostatnio propozycję: 1+2 Gurami dwuplame 20 Razbór klinowych 1+2 Gupik Razbór klinowy wogóle nic a nic mi się nie podobają (więc mam 10 neon innesa), gupiki oddałem do mniejszego akwarium, a gurami mam jak widać 2 rybki bo nie mogę znaleźć samicy złotej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 Jak musisz mieć neony to je miej z gurami. Ale dokładanie kolejnych dużych ryb jest bez sensu. Ogranicz się do gurami, stada i EWENTUALNIE czegoś na dno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted March 6, 2014 Author Share Posted March 6, 2014 Witam Obecna obsada to: Para gurami, 2+2 molinezje, 3+2 platki, 10 neon innesa, 3 kiryski spiżowe, 2 glonki. Chciałbym dokupić kiryski ale PANDA można ? Mam tez problem z glonami i chciałbym kupić jakieś małe rybki kosiarki aby mi pomogłby. Co Wy na to ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted March 6, 2014 Share Posted March 6, 2014 Stwórz kiryskom normalne jednogatunkowe stado (czyli minimum 6 osobników). Lepiej ogarnij to co już masz zamiast dokupować nowe gatunki. Odpuść pandy i dokup spiżowych, tu nie ma miejsca na dwa stada. Za bardzo kombinujesz z obsadą w tym litrażu... Na glony są inne sposoby niż dokupowanie ryb: http://forum.superakwarium.pl/forum/32-glony/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylbol Posted March 6, 2014 Share Posted March 6, 2014 (edited) Tylko wtedy ciężko moze byc połączyc to z gupikiem.. ja na poczatku tez mialam parkę gupika I bojownik wykończył najprawdopodobniej samca gupika. Pisownia +1! Edited March 8, 2014 by nemo130 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts