kamilek2255 Posted October 31, 2012 Share Posted October 31, 2012 Na Początek witam wszystkich. Podepnę sie pod temat, a mianowicie: Akwarium od końca sierpnia 96l temp 26st Dzieją mi się straszne rzeczy i nie wiem co zrobić. Na samym początku zdechły mi 2 mieczyki wtedy z nimi były: 2 gupiki, 2 neonki. Po pewnym czasie kupiłem bojowniki samca + dwie samice i jeszcze 4 neonki i glonojada. Po ok tygodniu znikneła jedna samica bojownika po następnych kilku dniach 2. Po żadnej nie znalazłem śladu, przeszukałem wszystko. Następnie kupiłem 2 mieczyki oraz dwa gupiki+ 2x danio+ 2x kardynałki po tygodniu zdechły mieczyki upłyneło od tego czasu ok 2 tygodni i zniknął bez śladu 1 gupik oraz 1 danio. Co sie może dziać w czym szukać problemu? I co sie dzieje z tymi rybami co "znikają"? Wydzielam. Dbaj o poprawną pisownię. Dulle Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted October 31, 2012 Share Posted October 31, 2012 Ja bym zrobił tak: Wymiana wody tak długo żeby zbić no3 do 0. Obniżenie twardości. Jeżeli to nie pomoże to szukać choroby. Nie zwlekaj, działaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 Podstawowe pytanie: Czy akwarium dojrzało prawidłowo przed wpuszczeniem pierwszych ryb? Jaki masz filtr? Czy ma zabezpieczony wlot? Jakiego masz "glonojada"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilek2255 Posted November 1, 2012 Author Share Posted November 1, 2012 już odpowiadam: -przed wpuszczeniem ryb akwarium stało ok 3 tygodni po wlaniu wody został zastosowany uzdatniacz JBL oraz dodawane bakterie JBL(Biostarter akwariowy) -filtr wewnętrzny gąbkowy 650l/h -no wlot do filtra jest zabezpieczony gąbką jeżeli dobrze rozumiem kolegę bo jestem narazie zielony w temacie akwarystyki - glonojad to zbrojnik Ancitrus teraz ma jakieś 8-10cm a i w pierwszym poście nie wspomniałem to mam jeszcze dwie kosiarki prosze o pomoc bo jestem przerażony naprawdę a najbardziej to mi szkoda tych rybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 A jak robisz porządki w akwa? Podmiany wody? Odmulanie? Podejrzewam, że ten filtr może nie wyrabiać. Przydałoby się sprawdzić parametry wody. Kosiarki są za duże do twojego akwa mogą być agresywne z uwagi na złe warunki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilek2255 Posted November 1, 2012 Author Share Posted November 1, 2012 porządki to odmulaczem wyciągam ze żwirku pokarm bo na początku trochę przesadzałem z nimi tym sposobem podmieniam raz na tydzień 10l podstanej. a jeżeli chodzi i filtr to co za mały filtr może powodować?? a po kosiarkach nie zauważyłem jakiś agresywnych zachowań. parametrów wody nie znam. ale ok dwa tygodnie temu na rybkach zauważyłem białe kropki ale to dosłownie kilka pani w sklepie stwierdziła że może być to ospa rybia otrzymałem lekarstwo: tropikal CMF, zgodnie z instrukcją, po kuracji kropki zniknęły. czy to może być nadal ta choroba bez widocznych objaw zewnętrznych u ryb?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilek2255 Posted November 9, 2012 Author Share Posted November 9, 2012 Zrobiłem testy i oto wyniki: pH- 7,5 KH-6 GH-9 NH4- <0,05 Fe<0,02 No2-0,025 NO3- 40-50 PO4- 0,05 Wiem, że za wysokie mam NO3 reszta wydaje się w porządku. Co może być przyczyną podwyższnego NO3 i jak je obniżyć?? Pisz poprawnie. Dulle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Obniżyć je można podmianami wody. Ale nie mogą być większe niż 50% na tydzień. No2 powinno być niewykrywalne. Powodem może być niewydajna filtracja lub przerybienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilek2255 Posted November 9, 2012 Author Share Posted November 9, 2012 tylko zrodził się problem bo zbadałem wodę z kranu i okazało się że NO3 jest na tym samym poziomie co w akwarium. I jeszcze pytanie, czy przez tak wysoki poziom NO3 mogły paść te ryby których wcześniej wspomniałem?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 -filtr wewnętrzny gąbkowy 650l/h Bardzo precyzyjne. Wypadałoby podać model. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilek2255 Posted November 10, 2012 Author Share Posted November 10, 2012 Postanowiłem kupić filtr kubełkowy i tu mam pytanie, czy taki filtr nadaje się do akwarium 96l: http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-jbl- ... 07663.html jeśli tak to co o nim myślicie i czy wart jest swojej ceny Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 Dołóż 30zł i bierz e901. Ja mam do 96l taki filtr. Na początku robiła się pralka, skręciłem go o połowę. Jak się zapchał i zarosły węże to spadła wydajność do odpowiedniego poziomu. Lepiej narzekać, że jest za mocny niż później że jest za słaby. Pobiera tylko 2W więcej niż e701. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts