swi_r Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Witam! Zaczynam swą przygodę z akwarystyką i nie mam za dużego pojęcia o tym. Czytałem tematy podwieszone, ale i tak sam nie jestem w stanie stwierdzić paru rzeczy. Chciałbym, aby w moim akwarium mieszkały takie rybki jak: -zmienniak plamisty -mieczyki -danio pręgowany -mieczyk Hellera - dwumieczowy -Welon -bystrzyk neonowy -neon czerwony -skalar -tęczanka mniejsza -bojownik -gupiki Czy jest możliwa taka mieszanka? Jeżeli nie to jakie podziały są możliwe? Jak duże akwarium będzie potrzebne dla takiej gromadki? Jakiego rodzaju kupić najlepiej? Czytałem, że zestawów lepiej nie ruszać? Proszę Was o pomoc w tych podstawach. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Chciałbym, aby w moim akwarium mieszkały takie rybki jak: -zmienniak plamisty -mieczyki -danio pręgowany -mieczyk Hellera - dwumieczowy -Welon -bystrzyk neonowy -neon czerwony -skalar -tęczanka mniejsza -bojownik -gupiki Czy jest możliwa taka mieszanka? ! NIE Jeżeli nie to jakie podziały są możliwe? Zależy jak duży zbiornik planujesz oraz jakie będą parametry wody. Jak duże akwarium będzie potrzebne dla takiej gromadki? Jakiego rodzaju kupić najlepiej? Najlepiej akwarium proste (prostokątne), im większy litraż tym lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
swi_r Posted October 30, 2012 Author Share Posted October 30, 2012 Właśnie nie wiem jak duży zbiornik powinienem planować, ponieważ nie wiem jakie mogą być możliwości połączeń tych rybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Przydało by się przynajmniej tak orientacyjnie czy będzie to bliżej 50 czy może 500 litrów Więc zobacz sobie czego należy unikać: akwariowi-giganci-sprawdz-czy-nie-wdepnales-t51253.html A tutaj przykładowe obsady: przykladowi-mieszkancy-akwarium-ok-20-35l-t19607.html przykladowi-mieszkancy-akwarium-ok-60l-t7147.html przykladowi-mieszkancy-akwarium-112l-128l-t32927.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
swi_r Posted October 30, 2012 Author Share Posted October 30, 2012 Akwarium jest bliżej 100 - 150l. Max 200l Które rybki nie mogą ze sobą być i dlaczego? :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Wymagania tych ryb co wymieniłeś (tak w skrócie): -zmienniak plamisty - temperatura 20-27 stopni C, woda wodzie obojętna do lekko alkaicznej oraz lekko twardej, -mieczyki- temperatura 20-26 stopni C, woda o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. -danio pręgowany -temperatura 18-25 stopni C, woda lekko kwaśna do obojętnej oraz bardzo miękka do średnio twardej pH 7,0, twardości do 10 dGH. -mieczyk Hellera - dwumieczowy -> mieczyk to mieczyk -Welon - temperatura latem : 20-24 stopni C, temperatura zimą :15-18 stopni C, wodę miękka do twardej (6-18 n) pH ok. 7. -bystrzyk neonowy - o ile masz na myśli Bystrzyk błękitny, Neon Błękitny (choć nie wiem czy nie pomyliłeś nazwy?) temperatura 24-28 stopni C, woda Ph między 6,5 a 7,5 twardość ogólna 3-10°dGH -neon czerwony - temperatura 24-27 stopni C, woda pH 5,0-6,5; miękka 3-8 n. -skalar - temperatura 24-28 stopni C, woda miękka i kwaśna. -tęczanka mniejsza - temperatura 21-26 stopni C, woda pH około 7. -bojownik - (zakładam, że bojownik syjamski) temperatura 25-29 stopni C, woda nie zbyt twarda ani o skrajnym odczynie pH (pH 7,0 i twardości 10ºdGH i do 2ºdCH.). -gupiki (zakładam, że pawie oczko) temperatura 21-23 stopni C, woda pH około 7. Dodatkowo niektóre trzyma się w parach inne w większych grupach, część woli akwaria zarośnięte inne wymagają więcej miejsca o pływania. Na początek tyle. Wybierz lepiej jeden gatunek, który najbardziej Ci się podoba i wtedy dobieraj resztę obsady. Pamiętaj też o parametrach wody przy wyborze. Powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
swi_r Posted October 30, 2012 Author Share Posted October 30, 2012 Dzięki za obszerną odpowiedź W takim razie ilu litrowe powinno być najlepiej akwarium dla początkującego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Nie wiem co na to inni ale na mój gust tak na pierwsze akwarium z tego przedziału co podałeś to mogło by być 112 litrów. Wiadomo im większe tym lepiej, można mieć więcej rybek łatwiej utrzymać itd. Do każdego zbiornika jakieś rybki się dobierze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
swi_r Posted November 4, 2012 Author Share Posted November 4, 2012 A jakie akwarium byłoby potrzebne dla takiej obsady: - Gupiki - Mieczyki - Neony Ile sztuk mógłbym trzymać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubuś Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 112 i większe dla : Gupiki : 2 samce i 3 samice Mieczyki : 1 samiec i 3 samice Neony : 16 + Kiryski Panda : 8 Wydaję mi się , że jest okej . Link to comment Share on other sites More sharing options...
swi_r Posted November 4, 2012 Author Share Posted November 4, 2012 Tylko, że ja jednak zmieniłem koncepcję i na sam początek przygody z akwarystyką jestem nastawiony na akwarium 30 - 60l. Jak wtedy wygląda ilość tych rybek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubuś Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Konkretnie poproszę . Ile litrów będzie miał zbiornik ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
swi_r Posted November 4, 2012 Author Share Posted November 4, 2012 No właśnie nie wiem. ogólnie za pewien czas - może 3 miesiące, może pół roku planuje mieć większe akwarium 100 - 150l. Teraz na początek chce mieć mniejsze, aby zobaczyć co i jak i które potem prawdopodobnie będzie do rozmnażania. Akwarium będzie w takim zakresie jak podałem. Mógłbyś mi podpowiedzieć jakby to było dla zbiorników: - 30 - 40 - 50 - 60 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubuś Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 30 - samiec + 2 samice gupika 40 - samiec + 3 samice gupika 50 - 2 samce + 4 samice gupika 60 - 12 neonków i 1+2 gupika Link to comment Share on other sites More sharing options...
swi_r Posted November 4, 2012 Author Share Posted November 4, 2012 W 30,40 i 50l tak mało rybek a w 60 taki przeskok? Ja chciałbym razem te trzy gatunki mieć. Czyli w takich zbiornikach 30-60 nie ma takiej opcji? Można jakoś w tych akwariach połączyć mieczyki z gupikami? Jeżeli nie to jakie rybki można połączyć z gupikami w takich akwariach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubuś Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Przepaść jest bo korzystałem tylko z podanych rybek . Mieczyki od 100L w górę . Skorzystaj z tego linku : przykladowi-mieszkancy-akwarium-ok-60l-t7147.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
swi_r Posted November 5, 2012 Author Share Posted November 5, 2012 A jakie akwarium potrzebuje zmienniak? Ile ich powinno być w akwarium? Jakie akwarium kiedy chciałbym mieć je z gupikami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts