plusia18 Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 Witam.Mam rybkę która jest w ciąży od długiego już czasu... jest coraz grubsza i czekam aż stado się powiększy ;D tylko zastanawia mnie jedno... samiczka ciągle ostatnio siedzi nad grzałką... czy coś jest nie tak? woda jest temperatury 25-27 stopni... proszę o pomoc, może to nie kłopot tylko normalne zachowanie? Niestety jeszcze nie zatrudniliśmy jasnowidzów. Opisz tema zgodnie z wytycznymi działu//lopezz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klaudina Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 ciaza u zarlaczy bialych moze trwac i 14 miesiecy jednak nie jest to opisane w zadnej ogolnodostepnej literaturze (wiec moze byc roznica paru miesiecy) Pisownia+Spam=+1//lopezz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Larousse Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 Koleżanka miała na myśli, że potrzebujemy więcej informacji o rybcie jak i o akwarium ;d Bo niestety tak nic nie wywróżymy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
plusia18 Posted October 5, 2012 Author Share Posted October 5, 2012 looosie co ma piernik do wiatraka;/ nie pytam sie o to czy WRESZCIE URODZI chodzi mi po prostu o to czy to jest dziwne ze siedzi nad tą grzałką... teraz w każdym poście mam opisywać swoje akwarium;/ kupa szkła i wody boże -.- utrudniacie życie. zamiast pomóc się czepiacie... ale jeśli wam to naprawdę wieeele da to mam akwarium 3o L. 5 rybek 2 welonki, glonojada, przezroczkę i gupika w ciąży . na dnie kamyki, 2 sztuczne roślinki... woda 25-27 stopni. grzałka i filtr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 Brak podstawowej wiedzy o hodowanych gatunkach. Wszystko poza gupikiem do oddania. Welonki dorastają do 20-30cm, a zbrojniki [o ile to "niebieski"] do 13cm. Nie wiem kto doradził Ci takie ryby do tego litrażu, ale to jedna wielka pomyłka. "To" nam daje naprawdę wiele, mimo że i tak nie opisałaś wszystkiego jak należy. Przerybienie, stres, brak żywych roślin, pewnie złe parametry wody. Dlatego ryba siedzi nad grzałką. Z młodych przy tej obsadzie i tak nic nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klaudina Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 looosie co ma piernik do wiatraka;/ nie pytam sie o to czy WRESZCIE URODZI chodzi mi po prostu o to czy to jest dziwne ze siedzi nad tą grzałką... teraz w każdym poście mam opisywać swoje akwarium;/ kupa szkła i wody boże -.- utrudniacie życie. zamiast pomóc się czepiacie... ale jeśli wam to naprawdę wieeele da to mam akwarium 3o L. 5 rybek 2 welonki, glonojada, przezroczkę i gupika w ciąży . na dnie kamyki, 2 sztuczne roślinki... woda 25-27 stopni. grzałka i filtr. a skad ten gupik w ciazy? Niepokalane poczecie? nemo130: I żegnam na trochę. +1. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 Wystarczył kontakt z samcem [w sklepie] 4-5, a czasem nawet 6 miesięcy wcześniej. Żyworódki potrafią magazynować materiał genetyczny samca i przy jego braku później wykorzystać go na kilka - coraz mniej licznych - ciąż. Link to comment Share on other sites More sharing options...
plusia18 Posted October 6, 2012 Author Share Posted October 6, 2012 przecież u Maryi był cud , to u ryby nie może ;d kto mi doradził... jak to kto ... sprzedawca w sklepie zoologicznym ... czytałam jeszcze cos na temat "odizolowania" ryby ale nie wiem czy to coś da... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 6, 2012 Share Posted October 6, 2012 Przy tej obsadzie, nic sensu nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts