agnievka Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Jak w tytule zaczęłam od 50l zbiornika o następującej obsadzie: 1 szt bojownik 3 szt samiec mieczyka 5 szt samica mieczyka 4 szt danio czerwone 2 szt kiryski (po 2,5 cm dorosłe 2 szt jakiś żółtych ślimaków które ładnie wyglądały w sklepie i świetnie zjadają glony ^^ kilka foto poniżej- bojownika dostałam od koleżanki która go trzymała w 5 l kuli i miał martwicę płetw i był cały czarny. Teraz po płatkach wybarwiających i różnych witaminkach widać,że płetwa odrasta (rosną promienie płetw) i ma kolor taki z czerwonymi pręgami na płetwach Link to comment Share on other sites More sharing options...
agnievka Posted September 29, 2012 Author Share Posted September 29, 2012 więcej zdjęć: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Co myślę? Więc tak: Poza bojkiem,żadna z tych ryb nie powinna tam zostać. Rośliny w kiepskim stanie. Wizualnie bardzo słabo. Poza tym mało informacji o akwarium. Za świetlenie robi tylko ta lampka z boku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Mam dla Ciebie na początek radę, żebyś poczytała troszkę o wymaganiach roślin i ryb, które masz. Tak jak już pisano każdy gatunek ma jakieś wymagania co do wielkości akwarium. W za małym zbiorniku ryby męczą się, karłowacieją, chorują i zdychają. Poczytaj też o cyklu azotowym i bakteriach nitryfikacyjnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 To kiryski spiżowe i urosną dużo większe niż 2,5cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregotsw Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 1 szt bojownik - może być 3 szt samiec mieczyka - do oddania 5 szt samica mieczyka - do oddania 4 szt danio czerwone - do oddania 2 szt kiryski (po 2,5 cm dorosłe 2 szt jakiś żółtych ślimaków które ładnie wyglądały w sklepie i świetnie zjadają glony ^^ - mogą być Po drugie, jeśli nie zainstalujesz jakiegoś normalnego oświetlenia rośliny ci zgniją po prostu. Jeśli dodałabyś tam jakieś łupiny kokosowe i korzeń to możliwe że byłby to dobry domek dla haremu bojownika. Taki harem(1 samiec + 2-3 samice) i na dno te kiryski co masz(tylko dokup im 5 towarzyszy, tylko i wyłącznie z tego samego gatunku) będą ok, tylko pozbądź się tego co wymieniłem wyżej. W pierwszej kolejności, zanik cokolwiek dokupisz musisz dokonać paru inwestycji, o których piszę poniżej. Nie widzę grzałki, więc albo jej nie ma albo ją dobrze ukryłaś. Nie wiem czy wiesz, ale bojownik wymaga co najmniej 25st.C. Akwarium musi być przykryte. U szklarza taką szybkę za ok. 10zł kupisz, grzałka to wydatek ok. 25zł, oświetlenie to najpoważniejszy wydatek od biedy aquael decolight 11w by dał radę, chociaż możliwe że roślinom to nie wystarczy.(koszt ok. 35zł) Nie odkopuj tematów! kubas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts